Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 10 augustus 2004 (12-08-2004)

Reglement van orde voor collegevergaderingen
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in verband met gewijzigde wetgeving (dualisering) onlangs een modelreglement van orde uitgebracht voor vergaderingen van het college. Het college heeft besloten dit model te volgen en het 'Reglement van orde voor de vergaderingen van het college' vast te stellen.

Voorstel aan de raad

Bezwaarschriften voorbereidingsbesluit
Op 29 januari 2004 nam de raad een voorbereidingsbesluit voor het perceel van het voor-malige Witgele Kruisgebouw aan de Petershemstraat en het daaraan grenzende perceel (dat omsloten wordt door Sint Jorisstraat en Van Spreeuwelstraat. Tegen dit besluit zijn in totaal 15 bezwaarschriften ingediend. De bezwaren zijn met name gericht tegen de aard van de bebouwing en het verdwijnen van een deel van het huidige openbare gebied. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de bezwaarschriften ongegrond te verklaren. Bezwaarschriften tegen voorbereidingsbesluiten zijn in de regel slechts gegrond - zo is op basis van jurisprudentie vast komen staan - als al op voorhand de bestemmingsplanwijziging moet worden gekwalificeerd als niet haalbaar.

Eindrapportage verkeerscirculatieplan
De raad gaf in april 2003 opdracht voor het opstellen van een verkeerscirculatieplan (VCP) met als doel antwoord te krijgen op de vraag hoe het centrum van Hilvarenbeek ontlast kan worden en hoe de invalswegen veiliger gemaakt kunnen worden (ook met het oog op de verwachte verkeers-toename de komende jaren op de wegen in en rond Hilvarenbeek). Nadat eerder al een tweetal tussentijdse rapportages over de onderzochte varianten is gepresenteerd, is het nu zover dat het Verkeerscirculatieplan (VCP) ter vaststelling wordt aangeboden aan de gemeenteraad.
De maatregelen die in de eindrapportage VCP worden voorgesteld, vallen uiteen in maatregelen voor de lange termijn en voor de korte termijn. Het college stelt voor om voor de lange termijn zowel de oostelijke (variant 6) als de westelijke randweg (variant 7) in de - nog op te stellen - structuurvisie op te nemen, maar doet geen concrete uitspraken over de tracés aangezien de daarvoor benodigde informatie onvoldoende is danwel ontbreekt. Wel wordt bij het westelijke tracé de kanttekening geplaatst dat rekening gehouden moet worden met de ecologische waarde van De Roodloop en dat concrete uitvoering afhankelijk is van de financiële mogelijkheden. Wat de maatregelen voor de korte termijn betreft, wordt aan de commissie Openbare Werken en Milieu de vraag voorgelegd of zij bereid is de effecten te laten onderzoeken van de maatregelen die tot variant 10 behoren (eenrichtingsverkeer in de Doelenstraat vanaf Petershemstraat tot aan Paardenstraat , eenrichtingsverkeer in de Gelderstraat vanaf Diessenseweg tot aan Johanna van Brabantlaan en doortrekken van de Bloemenstraat naar de Schuttersweg).

Benoeming commissielid
Op verzoek van de fractievoorzitter van de VVD wordt aan de raad een voorstel gedaan om de heer mr. Stok te benoemen tot lid namens de VVD van de Commissie Openbare Werken en Milieu.

Uit eerdere collegevergaderingen

Ontwikkeling voormalige bedrijfslocatie Molenacker/Heuvelstraat Namens de eigenaar van de voormalige bedrijfslocatie aan Molenacker/Heuvelstraat is een voorstel ingediend om op het perceel 1 vrijstaande woning en 10 grondgebonden starterswoningen te mogen realiseren. Het college is in principe bereid aan dit voorstel mee te werken. Verzoeker wordt erop gewezen dat de gemeentelijke toewijzingsverordening strikt gehanteerd moet worden en dat de uit te werken plannen worden getoetst aan de inbreidingsnotitie (die onlangs door de raad is vastgesteld). Het plan kan pas daadwerkelijk worden uitgevoerd op het moment dat de raad hiervoor bouwcontingent beschikbaar stelt. Een besluit hierover wordt op zijn vroegst in 2005 genomen, bij vaststelling van het inbreidingsprogramma.

Grenscorrectie Hilvarenbeek Tilburg
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de grenscorrectie - die werd doorgevoerd bij de gemeentelijke herindeling in 1997 - gedeeltelijk terug te draaien. Een gebied dat ligt ten zuiden van de A58, aan beide zijden van de Hilvarenbeekseweg en globaal begrensd wordt door het Oude Beeksepad en de Oude Leij, wordt overgedragen aan Tilburg. Voordat het voorstel aan de raad wordt voorgelegd, moet nog worden nagegaan welke financiële verrekeningen eventueel aanvullend dienen plaats te vinden.

Relevante informatie:
Vergadering College B&W van 10-8-2004