Provincie Gelderland

|                                            |Nr.    |2004-347        |
|                                            |Arnhem,|12 augustus 2004|
KANS OP ZWEMMERSJEUK BIJ STROOMBROEK IN BRAAMT

Mensen die gaan zwemmen in Stroombroek in Braamt lopen gevaar zwemmersjeuk op te lopen. Met name afgelopen weekeinde zijn er diverse meldingen geweest van mensen die jeukende rode bultjes op hun lichaam constateerden na het zwemmen in de plas. De klachten worden zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Zwemmersjeuk kan soms langer dan een week duren, maar verdwijnt uiteindelijk vanzelf. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig. Mensen die na het zwemmen last hebben van klachten, kunnen dit melden bij het Milieuklachten- en Informatiecentrum van de provincie of bij de GGD.

De meeste klachten waren afkomstig van zwemmers die aan de zijde van Palestra verbleven. Het vrijkomen van de larfjes uit de waterslakken is een natuurlijk verschijnsel en afhankelijk van de watertemperatuur. Aangezien de larfjes van de parasiet slechts een korte levensduur hebben is het onduidelijk of de klachten zich momenteel nog voordoen. Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie met de parasiet verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet, omdat daar veel larfjes kunnen zitten. Ook is het aan te raden na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken.

Onschadelijk
De parasiet die zwemmersjeuk veroorzaakt komt via de uitwerpselen van vogels in het water terecht en kan zich via waterslakken vermenigvuldigen. De larfjes, die uit de slakken vrijkomen en met het blote oog niet te zien zijn, gaan op zoek naar nieuwe watervogels. Als de larfjes geen watervogel maar een zwemmer tegenkomen, proberen zij de huid van de zwemmer binnen te dringen. De larfjes worden direct door het menselijk afweermechanisme onschadelijk gemaakt. Bij veel mensen ontstaat hierdoor een soort allergische reactie. Dit kan zich bij een eerste contact uiten in lichte jeuk en kleine rode vlekjes. Bij herhaalde blootstelling ontstaan rode vlekjes, die later overgaan in grotere hardere zwellingen van 1 tot 3 cm doorsnede. Het jeuken is zeer intens. Binnen een week verdwijnen de bultjes en de jeuk weer en de huid herstelt zich volkomen.

Klachten
Voor het melden van klachten: het Milieuklachten- en informatiecentrum van de provincie, tel. (026) 359 99 99 of bij GGD-Achterhoek, afdeling algemene gezondheidszorg, tel. (0314) 32 12 38.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling Waterbeheer Brigit Bethe, tel. (026) 359 99 29 of de afdeling Communicatie, Johan Visser, tel. (026) 359 90 22.


---- --