RANDSTAD NEDERLAND

Drie op de vijf werknemers willen eerder stoppen met werken

PERSBERICHT

Diemen, 12 augustus 2004

Werkende slecht op de hoogte van eigen pensioensituatie Drie op de vijf werknemers willen eerder stoppen met werken

Zestig procent van de werknemers in ons land wil graag voor de officiële pensioenleeftijd stoppen met werken. Opvallend is daarbij dat maar liefst 40% van de werknemers niet weet op welke leeftijd ze met pensioen mogen. En 50% weet niet hoeveel geld zij na de pensionering ongeveer te besteden zullen hebben.

Deze opmerkelijke conclusies zijn te trekken uit het tweemaandelijkse onderzoek van de Randstad WerkMonitor. Het door Blauw Research uitgevoerde onderzoek onder ruim 400 werknemers van 18 jaar en ouder, toont verder aan dat zeker een kwart van de werknemers het vermoeden heeft dat hun pensioen niet goed is geregeld. Slechts 22% van de werkenden zegt zeker te weten dat het met hun pensioen wel goed zit.

Tien procent wil door Opvallend is dat slechts één op de tien werkenden zeker weet niet eerder te willen stoppen met werken. Van degenen die eerder willen stoppen met werken maakt bijna de helft zich zorgen of dit voor hen financieel gezien wel haalbaar is. Ook onder werkenden ouder dan 45 jaar is dit nog steeds de helft. Slechts één van de vijf werkenden ouder dan 45 jaar met prepensioenplannen is helemaal zorgen vrij. Ook jongeren maken zich zorgen (29%), maar hebben in het algemeen wel actie ondernomen om hun vervroegde pensioen zeker te stellen (44%), of zijn dit zeker nog van plan (40%).

Jongeren: zorgen Ook jongere werkenden blijken zich vaak (29%) al zorgen maken dat zij mogelijk (om financiële redenen) niet met vervroegd pensioen kunnen. Overigens blijken werkenden zeer uiteenlopende meningen te hebben over de regeringsplannen om het prepensioen onaantrekkelijker te maken. Bijna de helft van de ondervraagden in het onderzoek blijkt geen mening te hebben; van de andere helft zal 74% van de ondervraagden zich gaan verzetten, is 85% niet blij met de maatregel en heeft 73% er geen begrip voor.

Visie Randstad Directeur Jan Vermeulen van Randstad zegt content te zijn over het relatief grote aantal werkenden dat op de hoogte is van de pensioenplannen van de regering en kennelijk ook de beweegredenen begrijpt. 'Echter, dat zo veel werkenden aangeven dat ze niet willen meewerken of zich zelfs willen verzetten tegen de maatregelen, stemt mij minder optimistisch. Ik denk dat we in Nederland realistisch moeten zijn en in elk geval de bereidheid moeten hebben een offer te brengen. Dat geldt ook voor de discussie over langere werkweken, om onze economie en de concurrentiepositie te versterken. Uit een eerder onderzoek in het kader van de Randstad Werkmonitor bleek dat maar liefst 44 % van de werkenden in Nederland bereid is een salarisoffer te brengen als dat grootscheepse ontslagen zou kunnen voorkomen. Een zelfde realiteitszin en toeschietelijkheid is gewenst in de discussie over langere werkweken en later met pensioen gaan. Ik pleit ervoor dat werkenden verder kijken dan alleen naar vandaag of morgen.'

WerkMonitor: mobiliteitsindex blijvend hoog Tijdens de zomer heeft de mobiliteitsindex - die in juni reeds sterk steeg- zich op een hoog niveau gehandhaafd. Werknemers zijn gemiddeld genomen minder bang voor ontslag en hebben nog steeds even veel vertrouwen in het vinden van werk elders. Vermeulen: 'De uitzendsector is wat dit betreft ook echt de barometer van de economie. Bij de vorige WerkMonitor (juni 2004) zagen we al wij dat de techniek en de industrie sector begonnen aan te trekken. Deze lijn zet zich voort, ook de logistiek staat er nu goed voor. De vraag naar flexibel werk neemt toe en dat stemt tevreden.' Opmerkelijk is dat vooral lager opgeleiden het idee hebben dat ze bij vertrek of ontslag snel weer ergens anders aan de slag kunnen. Ook jongere werknemers en mensen die werken in de productie/industrie zijn in augustus opvallend minder bang voor ontslag. Vooral deze laatstgenoemden zijn vergeleken met juni 2004 minder toe aan een nieuwe uitdaging. Voor het eerst sinds de start van de Randstad Werkmonitor zijn is de tevredenheid met de huidige werkgever toegenomen; vooral vrouwen, jongeren en mensen uit de productie/ industrie zijn positiever gestemd op dit punt.

Andere conclusies uit het onderzoek: Hoe jonger men is, hoe vroeger met wil stoppen met werken. Mensen van 46 jaar en ouder willen gemiddeld 5 jaar eerder het bijltje erbij neerleggen. De plannen van de regering om het belastingvoordeel van het prepensioen te beperken zijn alom bekend (89%) en werkenden zijn zich goed bewust van de achterliggende redenen. Ruim één op de drie werkenden (37%) vindt dat mensen na hun 65e best nog kunnen doorwerken als dat nodig is. Werkenden blijken er goed van op de hoogte zijn dat de overheid plannen heeft om de belastingvoordelen van het 'prepensioen' fors te beperken. De precieze beweegredenen van de overheid worden verschillend ingeschat. Veertig procent noemt het feit dat er niet genoeg geld meer beschikbaar is voor de pensioenen van de ouderen; ruim een derde noemt ongeveer dezelfde reden, maar specificeert hierbij ook dat de reden ligt in de vergrijzing. Hiernaast wordt opvallend vaak genoemd dat het puur om een manier van kostenbesparing gaat, ofwel bezuinigingen. Het lijkt deze mensen niet heel veel uit te maken dat ook zij later voordeel kunnen hebben bij deze maatregel.

Toelichting illustratie Randstad WerkMonitor: De mobiliteitsindex geeft een indicatie van het aantal werkenden dat verwacht binnen nu en 6 maanden hetzelfde of vergelijkbaar werk te doen bij een andere werkgever. De index is gebaseerd op het aantal mensen dat positief antwoordt op deze vraag. De stand van de index is te zien aan de rechterzijde van de grafiek. Tussen juni en augustus 2004 bleef de index stabiel en ligt op 99 punten.

De mobiliteitsindex wordt voorspeld door een viertal factoren; te weten: Het vertrouwen dat men heeft in een baanswitch Hoe groot men de kans inschat dat men de huidige baan verliest Het aandeel mensen dat toe is aan een nieuwe uitdaging De tevredenheid met de huidige werkgever.