Politiebond ACP

Uit het landelijk overleg...

Op donderdag 12 augustus heeft in Den Haag weer het overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) plaatsgevonden. Namens de ACP waren Gerrit van de Kamp en Esmé Rijs aanwezig. Hieronder vindt u een kort verslag van de besproken onderwerpen.

Nederlands Politie Orkest

Een aantal weken geleden werd duidelijk dat de minister van plan is de subsidie voor het Nederlands Politie Orkest (NPO) stop te zetten. Het NPO bestaat uit ongeveer vijftig leden uit het hele land. Naast hun baan als politieambtenaar oefenen en musiceren zij zo´n 25 keer per jaar. Twee personen zijn in deeltijd werkzaam voor het NPO. Op dit moment wordt bekeken wat de consequenties zijn als de minister de geldkraan dichtdraait. Wanneer hierover meer duidelijkheid is, hoort u dat uiteraard.

Wijziging Besluit bovenwettelijke werkloosheidsuitkering politie

Het kabinet is hard aan het snijden in de sociale zekerheid. Ook de Werkloosheids Wet (WW) moet het ontgelden. Zo is in augustus 2003 de vervolguitkering WW al afgeschaft. Hiermee wordt beoogd een extra prikkel te creëren voor werklozen om nieuw werk te zoeken. De afschaffing betekent ook dat werknemers van 57,5 jaar en ouder weer moeten solliciteren.

Wanneer er (negatieve) aanpassingen plaatsvinden in de algemene WW, bepaalt artikel 18 van het Besluit bovenwettelijke werkloosheidsuitkering politie (Bbwp) dat dit besluit voor de rechtspositie van politie evenredig wordt aangepast. Met andere woorden: de verslechtering moet in de bovenwettelijke politieregeling worden doorgevoerd. Dit betekent dat met ingang van 1 januari 2005 de duur van de aansluitende (bovenwettelijke) uitkering in de sector met twee jaar wordt bekort. Het gaat alleen om de duur van de uitkering waarop wordt gekort: de hoogte blijft gelijk. Daarnaast geldt dat medewerkers die op het moment van ontslag 57,5 jaar of ouder zijn, hun uitkering blijven behouden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Eerder gold dit voor medewerkers vanaf 55 jaar.

Tussen de minister en de vakorganisaties bestaat nog onenigheid over de vraag of de vrijval van gelden (in het kader van deze bezuinigingsmaatregelen) arbeidsvoorwaardengeld is of niet. Partijen beraden zich op dit moment over de gang naar de Arbitrage- en Adviescommissie om te laten beoordelen welke partij gelijk heeft in deze.

Wijziging Barp en Bbp door inwerkingtreding Wet verbetering poortwachter

Op 1 januari 2002 is de Wet verbetering poortwachter in werking getreden. Deze wet geeft nieuwe voorschriften voor werkgever, werknemer, Arbodienst en uitvoeringsinstelling werknemersverzekeringen (UWV) in het eerste ziektejaar. Doel van deze wet is de werkgever en werknemer sneller te laten ingrijpen in het eerste ziektejaar en zo de instroom in de WAO te voorkomen.

De Wet verbetering Poortwachter is ook in zijn geheel van toepassing op de sector politie. Hiervoor is het nodig het Besluit algemene rechtspositie politie (BARP) en het Besluit bezoldiging politie (Bbp) tekstueel aan te passen. Het betreft hier slechts technische aanpassingen, zoals herschikking van een aantal artikelen of een duidelijkere uitleg van een aantal begrippen.