DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

Minister Veerman geeft konijn nadeel van de twijfel

De Dierenbescherming is zeer teleurgesteld en verbaasd over het feit dat minister Veerman vandaag heeft besloten de jacht op konijnen niet te verbieden. Hoewel de bewindsman weet dat de stand van de konijnen door de virusziekte VHS erg laag is, verwacht hij niet dat het dier zal uitsterven. Zo geeft hij het konijn het nadeel, en niet het voordeel van de twijfel.

De minister slaat hiermee verschillende waarschuwingen van natuur- en dierenbeschermingsorganisaties in de wind. Ook negeert hij de wens van zo'n 5000 mensen die de minister de afgelopen dagen per e-mail hebben gevraagd om de konijnenjacht te stoppen. Deze e-mailactie, geïnitieerd door de Dierenbescherming, gaat vooralsnog door. De organisatie beraadt zich op vervolgacties.

Omdat de minister niet weet waar hij met het konijn aan toe is, laat hij binnenkort onderzoek doen om de populatieomvang en ontwikkeling van het konijn zorgvuldig te monitoren. De minister volgt hiermee het advies van het Faunafonds van vorige week. Hoewel uit dit advies blijkt dat er geen kennis is over de verspreiding en de populatieomvang van konijnen, noch over het virus en de effecten hiervan op de populatie, zag zij geen aanleiding om de jacht op konijnen op te schorten. Een gemiste kans.

De minister blijft denken dat het allemaal niet zo'n vaart loopt en wijst op de wettelijke 'plicht' van jagers om een 'redelijke stand' te handhaven. Wat een 'redelijke konijnenstand' is zegt de minister er niet bij. Deze wettelijke bepaling heeft overigens vooral tot doel om schade door het in het jachtveld aanwezige wild bij de buren te voorkomen en biedt geen enkele garantie voor een duurzame instandhouding van de soort. De jachthouder hoeft bovendien geen rekening houden met de omvang van de populatie konijnen buiten zijn jachtveld, laat staan op regionaal of zelfs nationaal niveau. Dit artikel was ook al opgenomen in de Jachtwet en heeft indertijd niet kunnen voorkomen dat bijvoorbeeld de patrijs bijna is uitgestorven. Een herhaling van zo'n desastreuze ontwikkeling is nu opnieuw niet uitgesloten.

Volgens de minister wordt er in de praktijk niet op grote schaal gejaagd op het konijn. Hierover zijn echter geen gegevens beschikbaar. Het konijn mag in het jachtseizoen geschoten worden door de jager, maar ook buiten 'het seizoen' mag het dier geschoten worden. Dit in het kader van schadebestrijding. Hiervan wordt geen registratie bijgehouden.

De Dierenbescherming vindt dat zolang er geen gegevens zijn over de konijnenpopulatie en de effecten van het virus daarop, konijnen veilig moeten zijn voor het jachtgeweer.


- Einde persbericht -

Voor de redactie:
Voor nadere informatie neemt u contact op met Jan Dobbe, (070) 3142730

van bovenstaand bericht.

12 aug 04 18:51