Inspectie voor de Gezondheidszorg


[s?Laatste persbericht.ACTUEEL.->Persbericht 2004-08-13 St. Difference]

Donderdag 12 augustus 2004

INSPECTIES: ZORG BIJ STICHTING DIFFERENCE IN HAAKSBERGEN VER ONDER DE MAAT

Particuliere zorginstelling Stichting Difference in Haaksbergen biedt geen verantwoorde zorg aan o.a. licht verstandelijk gehandicapte jongeren die uit crisissituaties komen. Het welzijn van deze jongeren is in deze instelling niet gegarandeerd. Deze 12 jongeren moeten dan ook voor vrijdag 20 augustus 2004 naar een andere instelling worden overgeplaatst. Dit concluderen de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg uit hun onderzoek naar de zorgverlening van deze stichting. De inspecties hebben het onderzoek versneld uitgevoerd vanwege de ernst van de situatie.

Stichting Difference biedt geen veilig pedagogisch klimaat voor kinderen die ontregeld zijn. Het zorgaanbod is van onvoldoende kwaliteit. De begeleiding is niet primair gericht op het bieden van ontwikkelingskansen, maar heeft een op beheersing gericht karakter. De begeleiders zijn niet genoeg geschoold en handelen niet eenduidig en consequent. Er is een groot risico op restrictief en repressief handelen van de begeleiders, mede door onvoldoende deskundigheid en doordat er door hoog ziekteverzuim geen continuïteit van zorg geboden kan worden. Dit leidt tot natuurlijk verzet bij de jongeren. Het gevaar is groot dat het onvermogen van de medewerkers tot uitdrukking komt in fysiek optreden. Daar komt bij dat de huisvesting onacceptabel is voor de opvang van kinderen die uit een crisissituatie komen.

De Stichting Difference voldoet niet aan de eisen voor een AWBZ-toelating. Er zijn teveel kwaliteitseisen waaraan de stichting niet voldoet. Ook het verschil tussen wat op papier staat, wat de directeur en de divisiemanager uitdragen en de ervaringen van medewerkers en omgeving roept veel vragen op. Er wordt ondeskundige zorg verleend. Op grond daarvan is er geen sprake van verantwoorde verzorging en behandeling van de jongeren.

Gezien de ernst van deze situatie is overplaatsing van de jongeren gewenst. De overplaatsing kan alleen door de overheid afgedwongen worden voor jongeren die bij de Stichting Difference geplaatst zijn met behulp van AWBZ-gelden of gelden voor de jeugdzorg. Jongeren die door hun ouders met behulp van een persoonsgebonden budget (PGB) bij de Stichting Difference zijn geplaatst kunnen alleen met toestemming van de ouders naar een andere zorginstelling. Voor 10 van de 12 kinderen is op dit moment al geregeld dat ze ergens anders geplaatst kunnen worden.

Klik hier om de volledige tekst van het rapport te downloaden.