Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


vrijdag 13 augustus

Gebruikersbond tevreden:

"RUITENRECLAME VLAAMSE TRAM EN BUS VOORTAAN VERBODEN"

Het Staatsblad publiceerde het zgn. Exploitatie- en Tarievenbesluit van de Vlaamse regering. Het aanbrengen van reclameboodschappen op de ruiten van tram en bus van De Lijn is voortaan uitdrukkelijk verboden. De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) reageert tevreden.

Op 20 juli publiceerde het Belgisch Staatsblad het «Exploitatie- en Tarievenbesluit» dd. 14 mei jl. van de Vlaamse regering met betrekking tot de Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM) De Lijn. Artikel 38 bepaalt uitdrukkelijk: «Om de reizigers een uitstekend zicht te bieden, is het verboden om reclame of berichten op ruiten van de voertuigen van de VVM aan te brengen». Het besluit trad in werking op 30 juli jl., 10 dagen na publicatie in het Staatsblad.

«Voortaan mag De Lijn, via reclameregie Streep, geen enkel nieuw contract meer ondertekenen waarbij reclameberichten op de ruiten worden aangebracht. Het uitzicht van de reizigers zal worden gevrijwaard. Zeker voor de gebruikers van de Kusttram, voor de toeristen, voor slechtzienden en voor reizigers die niet goed vertrouwd zijn met de reisweg, en eigenlijk voor iedere reiziger, vormt dit een grote verbetering», aldus de BTTB. Als overgangsbepaling mogen lopende contracten met ruitenreclame tot de oorspronkelijke vervaldatum worden nagekomen, maar niet meer verlengd noch vernieuwd (artikel 91).

«Een hogere kwaliteit van dienstverlening wordt gewaarborgd», aldus de BTTB. «Dit beantwoordt aan onze verwachtingen».

De BTTB vertrouwt erop dat Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen VAN BREMPT en De Lijn zullen toezien op de stipte naleving van artikel 38 door reclameregie Streep, in het belang van de gebruikers.

Informatie: BTTB vzw, 09 223 86 12, Luc Desmedt, voorzitter Medewerkers: Jacques Peeters, Kees Smilde, Jan Vanhee

Verbod op reclame op ruiten tram en bus