Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Persbericht ministerraad
19 december 2003

Elektrische apparaten gratis inleveren

Consumenten kunnen vanaf 13 augustus 2004 hun oude elektrische apparaten gratis inleveren bij de gemeentelijke milieustations. Het gaat om apparaten zoals koelkasten, televisies, wasmachines, haarföhns, scheerapparaten, koffiezetapparaten, rookmelders, computers, printers en telefoons, maar ook om TL-buizen en spaarlampen.

De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), dat deze gratis inzameling regelt. In de huidige situatie kan het voorkomen dat consumenten moeten betalen als zij hun afgedankte apparatuur bij de gemeente willen inleveren.

Vanaf 13 augustus 2004 moeten detaillisten ook `om-niet' oude TL-buizen en spaarlampen innemen wanneer consumenten bij hen nieuwe exemplaren kopen. Dit is eerder al geregeld voor andere apparaten zoals koelkasten, televisies en computers. Een deel van de producenten/importeurs bekostigt de inname en verwerking van de afgedankte apparatuur door bij de aankoop een verwijderingsbijdrage in rekening te brengen.

De nieuwe regelgeving vervangt de huidige regelgeving over afgedankte elektrische apparaten (Besluit beheer wit- en bruingoed) en voorziet tevens in de beperking van het gebruik van gevaarlijke stoffen zoals lood, kwik en cadmium in nieuwe apparaten. De nieuwe regels vloeien voort uit Europese regelgeving.

RVD, 19.12.2003