Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Burgemeester lost startschot fietstocht naar Louny

BARENDRECHT (DONDERDAG 12 AUGUSTUS 2004) - Burgemeester M.Th. van de Wouw lost zaterdagochtend (14 augustus) om 8.00 uur het startschot voor de 5e Cycletour. Elf fietsers, Nederlanders en Tsjechen, vertrekken dan vanaf het gemeentehuis in Barendrecht voor hun tocht naar het Tsjechische Louny. In zeven dagen gaan zij de afstand van ongeveer 1.100 kilometer overbruggen. De Cycletour is een activiteit in het kader van de onderlinge stedenband tussen Barendrecht en Louny, die inmiddels al weer 14 jaar bestaat. Het doel van de stedenband is het betrekken van burgers bij ontwikkelingen in beide gemeenten en het ondersteunen van het hervormingsproces in Louny. Louny ligt overigens in het noordwesten van Tsjechië, 60 kilometer van Praag.

Het is voor de vijfde maal dat deze Cycletour plaatsvindt. Dit keer doen twee prominente inwoners uit beide plaatsen mee: Jan Kerner, burgemeester van Louny, en Kees Silvis, wethouder te Barendrecht. De fietsers zamelen geld in voor een goed doel, namelijk de aanschaf van een sportrolstoel voor gehandicapte sporters in Louny. De fietstocht is bedoeld om de onderlinge contacten te versterken, om elkaar beter te leren kennen en om bekendheid geven aan de activiteiten van de stedenband. Aan de Cycletour 2004 wordt deelgenomen door de Barendrechters Giny Blees, Ron Greve, Harry Heeke, Arie Kooyman, Kees Silvis, Carla Spijkers en Leen Verhoeven. En de groep wordt vanuit Louny gecompleteerd door Jan Kerner, Milos Kriz, Ivana Makariusova, en Dusan Vizner. De fietsers zijn geen wielrenners. Ter voorbereiding op de tocht is door de deelnemers tussen de 1500 en 2000 kilometer getraind. Per dag wordt ongeveer 135 kilometer afgelegd en er wordt overnacht in Kleef, Münster, Höxter, Bad Sachsa, Bad Sulza (allen Duitsland) en in het Tsjechische Zschopau.

Activiteiten van de stedenband
De stedenband is een activiteit van particuliere organisaties. In de stichtingen zijn vertegenwoordigd: sportverenigingen, onderwijs, culturele organisaties, beroepsgroepen en sociale instellingen. In de afgelopen 14 jaar hebben honderden mensen een bezoek gebracht aan de andere gemeente.

Noot voor de pers,