NISB

FLASH! zet aan tot bewegen in nieuwe Postbus 51 spot

Overheid bindt met campagne flash! strijd aan tegen bewegingsarmoede

relatie tussen gezondheid en bewegen onomstotelijk aangetoond

Vanaf 13 augustus zijn op Postbus 51 spotjes te zien die het Nederlandse publiek oproepen een half uur per dag flink te bewegen, minimaal vijf dagen per week.
Het gaat daarbij om zodanig intensief bewegen dat dit invloed heeft op de hartslag, en dat dit minimaal vijf minuten achtereen duurt. Maar de gezondheidseffecten worden pas bereikt als iemand werkelijk vijf dagen per week gedurende 30 minuten beweegt.

Recent zijn alle onderzoeken naar het effect van bewegingsarmoede op een rij gezet, en de conclusies van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) liegen er niet om.
Te weinig bewegen is een risicofactor voor diverse chronische ziekten en het verloop daarvan. Zes procent van de jaarlijkse sterfgevallen in Nederland is rechtstreeks toe te schrijven aan lichamelijke inactiviteit, dit zijn 8000 sterfgevallen. Onvoldoende bewegen levert een (aanmerkelijk) verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes, verschillende vormen van kanker, osteoporose en depressie. De maatschappelijke kosten zijn aanzienlijk. Berekend is dat de consumptie van medische diensten voor 725 miljoen euro wordt veroorzaakt door bewegingsarmoede.

Hoewel de meeste Nederlanders denken dat ze voldoende bewegen zijn de cijfers schrikbarend: bijna zestig procent van de Nederlanders beweegt onvoldoende. Bewegen is nauwelijks meer een onderdeel van het dagelijks leefpatroon. Steeds meer werk gebeurt met een druk op de knop en van achter het toetsenbord. Overgewicht neemt daardoor de laatste jaren verontrustend toe en dreigt een even grote vijand te worden voor de volksgezondheid als roken nu is. De hoofdoorzaak van overgewicht is het uit balans zijn van de energiebalans; men eet te veel en beweegt te weinig.

Ook internationaal doet Nederland het slecht als het op bewegen aankomt. FLASH!-campagneleider Hans van Helden: Als we in Nederland niet zoveel zouden fietsen zouden we zelfs bijna onderaan bungelen. Als we bijvoorbeeld kijken naar bedrijven in Scandinaviƫ en onderwijsinstellingen in Schotland, doen die veel meer om het beweeggedrag te stimuleren. Ze hebben daar aantoonbaar succes mee. Daar liggen ook voor Nederlandse scholen en voor het bedrijfsleven (terugdringen ziekteverzuim!) grote kansen.

De publiekscampagne FLASH! wil Nederlanders bewust maken van de wenselijkheid van een gezonde leefstijl met voldoende lichaamsbeweging en is erop gericht bewegen bevorderen. Daarom worden vanaf 13 augustus een spotjes uitgezonden waarin de nadruk ligt op de simpele manier van bewegen: Fietsen, Lopen, Actiemomenten, Sport en Huishoudelijke activiteiten: FLASHen dus.

Het komende jaar zullen er nog veel meer activiteiten volgen om Nederland aan het bewegen te krijgen waaronder een beweegexpositie die door het hele land reist, een beweegtour langs bedrijven en vmbo-scholen, lespakketten, een sinterklaassoap voor de kinderen en de FLASH!-bus waarin iedereen getest kan worden op hun gezondheid.

De basis van FLASH! wordt gevormd door de nota Sport, Bewegen en Gezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij stelt zich ten doel om de gezondheid van de Nederlandse bevolking te bevorderen door sport en bewegen te stimuleren. Naar aanleiding daarvan is door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen de landelijke campagne FLASH! ontwikkeld. FLASH! is erop gericht Nederland in beweging te krijgen. Bewegen is meer dan sporten alleen, daarom staat FLASH! voor:
Fietsen-Lopen-Actiemomenten-Sporten-Huishoudelijke klussen.

Inlichtingen naar aanleiding van dit persbericht kan verkregen worden via 0900-flash123 (0900-35274123) Hans van Helden (campagneleider) of bij NISB (026-4833800) Juul van Rijn (communicatie)

van bovenstaand bericht.

12 aug 04 16:12