CBS

Handel met buitenland fors hoger

In juni 2004 was de waarde van de ingevoerde goederen 17 procent hoger dan in juni 2003. De waarde van de uitvoer was 18 procent hoger. Dit zijn de hoogste groeicijfers sinds januari 2001. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De invoer en uitvoer bedroegen respectievelijk 19,0 en 22,2 miljard euro. Een deel van de stijging werd veroorzaakt doordat juni in 2004 twee werkdagen meer telde dan in 2003. Ook zijn de in- en uitvoerprijzen, mede onder invloed van de 23 procent hogere olieprijs, licht gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

Grote stijging van handel met niet-EU-landen

In juni 2004 is de waarde van de handel in goederen met niet-EU-landen meer toegenomen dan de handel met EU-landen. De waarde van de invoer uit landen buiten de Europese Unie was 22 procent hoger dan een jaar geleden en bedroeg 7,8 miljard euro. De uitvoer was met 5,2 miljard euro 30 procent hoger.

De waarde van de invoer uit landen van de Europese Unie is in juni met 14 procent toegenomen en bedroeg 11,3 miljard euro. De uitvoer is in juni 15 procent hoger uitgekomen op 17,1 miljard euro.

Meeste landen dragen bij tot groei in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2004 was de waarde van zowel de invoer als de uitvoer 10 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2003. In deze periode is de handel met verreweg de meeste landen gegroeid. Uitzondering is de invoer uit Japan, die 7 procent minder was dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. De invoer uit China was met een groei van 33 procent juist hoger dan gemiddeld.

Technische toelichting

Cijfers van de in- en uitvoer van goederen van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. In de tabellen zijn de geactualiseerde cijfers cursief aangegeven. De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

PB04-126

13 augustus 2004

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht