Openbaar Ministerie

Persberichten

Amsterdam, 13 augustus 2004

Transactie inzake overtreding van de Wet Toezicht Effectenverkeer

In een onderzoek naar mogelijke overtreding van de Wet Toezicht Effectenverkeer (WTE) door Arteco Filmbeheer B.V. in de periode december 2001 tot en met maart 2002 is met een tweetal verdachten een transactie overeengekomen. De verdachten zullen ieder een geldbedrag betalen ter hoogte van 5000,=. Met de betreffende B.V. is ook een transactie overeengekomen ten bedrage van 5000,=.

Omstandigheden van de feiten
In oktober 2002 is door de Autoriteit Financiële Markten aangifte gedaan van mogelijke overtreding door Arteco Filmbeheer B.V. van het niet openbaar maken van nieuwe feiten aangaande uit te geven of uitgegeven effecten door de commanditaire vennootschap Soldaat van Oranje 2 (CV). Uit onderzoek is het Openbaar Ministerie gebleken dat de beherend vennoot van de CV (Arteco Filmbeheer B.V.) belangrijke nieuwe feiten betreffende de uitoefening van de CV niet, overeenkomstig artikel 9 Besluit Toezicht Effectenverkeer (BTE), zo spoedig mogelijk algemeen verkrijgbaar heeft gesteld. Dit is strafbaar gesteld in artikel 9 BTE en artikel 5 WTE.

Tevens heeft de beherend vennoot buiten een besloten kring effecten aangeboden, dan wel een zodanige aanbieding door middel van advertenties of documenten in het vooruitzicht gesteld, terwijl zij ter zake van dit aanbod niet een prospectus algemeen verkrijgbaar heeft gesteld welke voldoet aan bij of krachtens algemene maatregel van bestuur te stellen regels. Dit is strafbaar gesteld in artikel 6 BTE en artikel 3 WTE.

Redenen voor transactie
Soldaat van Oranje 2 CV is per 21 oktober 2002 opgeheven. Inmiddels is het verlies dat participanten hebben opgelopen (deels) gecompenseerd. De participanten hebben tenminste 90% van hun inleg teruggekregen. Om die reden is besloten tot het aanbieden van deze transactie.