AutoRai

13-8-2004

Toyota komt met Land Cruiser SX

Toyota komt met een speciaal op de Nederlandse markt afgestemde versie van de Land Cruiser die inspeelt op het gegeven dat terreinwagens steeds vaker als SUVs worden gezien. De nieuwe Land Cruiser SX, die vanaf heden te bestellen is, komt hieraan tegemoet.

De SX bevindt zich tussen de VX en topversie Executive. Standaard zijn onder meer de recent vernieuwde automatische vijftraps transmissie en lederen bekleding alsook technologie ter verhoging van de actieve veiligheid. Bovendien zit het reservewiel onder in plaats van achterop de auto. De Land Cruiser SX wordt geleverd met een 3,0 liter D-4D Common Rail turbodieselmotor die onlangs meer trekkracht kreeg. Er is ook een 4,0 liter V6 benzinevariant. Beiden zijn uitsluitend als vijfdeurs versies leverbaar. De Land Cruiser 3.0 D-4D SX Automaat heeft een scherpe consumentenprijs van 63.490 Euro en is ook op grijs kenteken leverbaar voor 39.990 Euro exclusief BTW.

De zeer rijk uitgeruste SX versie is gepositioneerd tussen de Land Cruiser VX en de Land Cruiser Executive. Zn aantrekkelijke prijs zit echter dichter bij de VX terwijl hij qua uitrusting meer aan de Executive doet denken. De SX onderscheidt zich van de VX door onder meer de automatische vijftraps transmissie, lederen bekleding met op de voorstoelen stoelverwarming en elektrische stoelverstelling. Door het reservewiel onder de auto te plaatsen heeft de achterzijde van de SX bovendien een chique uitstraling gekregen, zoals we dat ook kennen van het Executive model.

Verhoogde actieve veiligheid
Om de actieve veiligheid op een zo hoog mogelijk plan te tillen is de SX ook standaard voorzien van Vehicle Stability Control (VSC) en Active Traction Control (A-TRC). Dit zorgt voor een nog stabieler weggedrag en een betere tractie onder extreme rij-omstandigheden. En voor wie het terrein in wil is eveneens standaard Down Hill Assist Control (DAC) en Hill Start Assist Control (HAC) beschikbaar.

Twee motoren en één transmissie
De Land Cruiser SX is leverbaar met een krachtige en tegelijkertijd schonere 3,0 liter D-4D Common Rail turbodieselmotor (120 kW/ 163 pk) waarvan recent het koppel met 67 Nm is verhoogd naar 410 Nm. Ook is er een 4,0 liter V6 benzinevariant leverbaar met 183 kW/ 249 pk. In beide gevallen worden de motoren gecombineerd met een vijftraps automatische transmissie.

Optioneel zijn af fabriek zaken te bestellen als een elektrisch te bedienen sunroof en Toyotas befaamde Full Map DVD Navigatiesysteem waarmee heel West-Europa onder handbereik ligt.