Heuvelrug, 10.00 uur

Utrecht 13-08-2004 - Nieuwsberichten district Heuvelrug

Verdachte aangehouden voor vernieling van ruiten

VEENENDAAL De politie van het district Heuvelrug heeft een onderzoek afgerond naar een 16-jarige inwoner van Veenendaal, die er van verdacht wordt dat hij zes woningruiten en een autoruit vernield heeft. De vernielingen vonden plaats op de Buurtlaan-West. Een keer sneuvelde een woningruit aan de Nachtpauwooglaan.

Sinds februari kwam het regelmatig voor dat in het weekend zonder enige aanleiding ruiten werden ingegooid. Daarbij ging het ook om grote ruiten, waarvan de waarde opliep tot enkele duizenden euros per ruit. Dit leidde tot onrust en een gevoel van onveiligheid bij de bewoners van de Buurtlaan-West. Ondanks extra aandacht en onderzoek van de wijkpolitie leverde dit geen aanwijzingen op voor een mogelijke dader.

Op 25 juli werd een bewoner van de Buurtlaan-West wakker van gestommel op straat. Hij zag dat een jongen zich verdacht ophield en snel de benen nam toen zijn aanwezigheid opgemerkt was. De getuige wist later aan de wijkagent zoveel informatie te verstrekken, dat dit leidde naar de verdachte. Het signalement kwam namelijk overeen met eerder verkregen informatie.

De 16-jarige jongen meldde zich vrijwillig bij de politie, toen de wijkagent contact had opgenomen met zijn ouders. Hij legde direct bekennende verklaringen af over de ingegooide ruiten. De jongen wist geen reden te noemen voor zijn daden. Met de jongen en zijn ouders wordt een schaderegeling afgesproken.

De politie heeft grote waardering voor de adequate wijze waarop de informatie over de vernielingen en de verdachte door de bewoners is verstrekt, waardoor de zaak kon worden opgelost.

Baldadige jeugd

LEERSUM Vier jongens vernielden donderdagmiddag rond 15.30 uur een toegangspaal van een bosperceel door er op te springen. De politie hield de vier inwoners van Harderwijk van 14, 15, 15 en 16 jaar aan. Zij moeten de schade vergoeden.