Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326


Datum: 13 augustus 2004

(


Noordwijk Veelpleger aangehouden

De politie heeft op 10 augustus jl. een 24-jarige, zogenoemde veelpleger uit Katwijk aangehouden. De man werd aangehouden wegens diefstal van een krat uit een winkel aan de Hoofdstraat in Noordwijk. Na zijn aanhouding bleek dat de man ook gezocht werd voor de diefstal van kratten uit een winkel in Leiden op 9 augustus. Tevens wordt de man verdacht van een tasjesroof in Noordwijk op 2 augustus, waarbij een vrouw beroofd werd van haar tas uit het mandje van haar invalidenvoertuig en daarbij lelijk ten val kwam. De man wordt vandaag, 13 augustus, voorgeleid aan de Officier van Justitie. Veelplegers zijn personen van 18 jaar of ouder waartegen in de afgelopen tien jaar ten minste tien processen-verbaal zijn opgemaakt voor feiten waarvoor de veelpleger tot aan de rechtszitting in voorlopige hechtenis kunnen worden gehouden. De aanpak van veelplegers is een belangrijk punt van beleid voor Politie Hollands Midden omdat deze relatief kleine groep verantwoordelijk is voor een groot gedeelte van de criminaliteit in Hollands Midden. Eén van de kenmerken van de aanpak van veelplegers is dat de veelpleger scherper in de gaten gehouden wordt door de politie. Op deze manier houdt de politie nauwgezet informatie bij waardoor er meer inzicht wordt verkregen in de handel en wandel van de veelpleger. Daarnaast geeft ook het Openbaar Ministerie prioriteit aan veelplegers. Zo blijft een veelpleger tot aan de rechtszitting in voorlopige hechtenis, tenzij het gaat om diefstal van een fiets, winkeldiefstal of auto-inbraak. In deze gevallen blijft de veelpleger tien dagen in hechtenis en krijgt dan een dagvaarding. Tevens ligt bij de rechtbank voor een veelpleger de strafmaat hoger dan voor een niet-veelpleger.


Leiden Aanhouding

De politie heeft in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus een 30-jarige Leidenaar aangehouden. Deze heeft tussen 01.30 en 02.30 uur een 34-jarige man uit Zoetermeer door Leiden achtervolgd en hem aan het eind van de rit van een sleutelbos beroofd. De Zoetermeerder kwam hem tegen op de Lammenschansweg waar hij bijna in botsing kwam met de Leidenaar omdat deze zonder verlichting reed. Vervolgens heeft de Leidenaar hem achtervolgd door Leiden heen. Uiteindelijk kwam de Zoetermeerder bij het Diamantplein aan waar hij een bestelling moest afleveren. Hier zette de Leidenaar zijn auto dwars voor de bestelbus van de Zoetermeerder en pakte een sleutelbos uit de bestelbus. Vervolgens is hij weggereden. De Zoetermeerder heeft de politie gewaarschuwd. Deze kon de Leidenaar even later in zijn woning aanhouden. De politie onderzoekt de zaak verder.


Leiden Onder invloed

De politie heeft vrijdag 13 augustus rond 03.00 uur een 24-jarige Leidenaar aangehouden wegens rijden onder invloed. Agenten zagen de man op de Lammermarkt steeds wegduiken voor passerende auto's. Toen ze hem aanspraken, kregen ze de indruk dat hij te veel gedronken had. Even later zagen ze hem op een brommer wegrijden en hebben ze hem laten stoppen. De ademanalyse wees 995 ug/l uit. De limiet in het verkeer is 220 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 12 uur.


Alphen aan den Rijn Poging overval

De politie stelt een onderzoek in naar een poging overval op vrijdag 13 augustus omstreeks 00.45 uur. Bij een shoarmazaak aan de Herenhof kwam omstreeks die tijd een jongeman binnen met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Hij bedreigde de klanten en eigenaar. Deze laatste, een 57 jarige man uit Alphen, wist de verdachte echter met een slagvoorwerp het wapen uit handen te slaan. Hierop is de verdachte weggerend. De politie is op zoek naar getuigen die omstreeks 00.45 uur een manspersoon hebben zien wegrennen vanaf de Herenhof voorbij het Chinese restaurant, in de richting van de Eisenhowerlaan.

Gouda Aanhouding na verkeersconflict
De politie heeft op donderdag 12 augustus in de middag een 23-jarige man uit Gouderak aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging van een 24-jarige man uit Woerden. De Woerdenaar reed met zijn busje over de Dreef bij de rotonde in de richting van de Esdoornlaan. Net voor de rotonde moest hij wachten voor de automobilist uit Gouderak die al op de rotonde reed. Deze gaf volgens de Woerdenaar geen richting aan maar sloeg af richting de Dreef. De Woerdenaar raakte geïrriteerd vanwege het niet richting aangeven door de andere bestuurder waardoor hij volgens hem onnodig moest stoppen. Bij het voorbijrijden uitte de Woerdenaar zijn irritatie met enkele woorden. De Woerdenaar had dit kennelijk door en reed terug achter de andere aan. Hierna stopten beiden nabij de Plasweg waarna er een woordenwisseling ontstond en de Gouderakker de Woerdenaar sloeg en bedreigde met een honkbalknuppel. Enkele omstanders hielden hierop de Gouderakker op afstand. De politie werd ingeschakeld en hield korte tijd later de Gouderakker in de omgeving aan op basis van het opgegeven kentekennummer. De Woerdenaar liep kneuzingen en schaafplekken op in het gezicht en op armen en heupen.
---



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --