ChristenUnie


Houden abortusklinieken zich aan wet? Donderdag 12 Augustus 2004 - 10:24

ChristenUnie wil duidelijkheid over aanpassing abortuspraktijk aan medische ontwikkelingen

Houden de abortusklinieken nu rekening met de nieuwe levensvatbaarheidsgrens of niet? Dat wil André Rouvoet weten van Clemence Ross, de staatssecretaris van Volksgezondheid. Aanleiding voor de nieuwe serie vragen zijn de uitspraken van aborteur F. Willems in NOVA. Hij stelt dat de abortusklinieken de oude levensvatbaarheidsgrens nog steeds als uitgangspunt nemen en zich niet hebben aangepast aan de medische ontwikkelingen. Dat staat haaks op uitspraken van de staatssecretaris, die in antwoord op een eerste serie vragen van Rouvoet heeft gezegd dat dit wel gebeurt. Wie heeft er nu gelijk? De wet verbiedt een abortus zodra de foetus levensvatbaar is.

Schriftelijke vragen van André Rouvoet (ChristenUnie) aan de Staatssecretaris van VWS over haar antwoorden op zijn eerdere vragen over de betekenis van nieuwe technologische ontwikkelingen voor de abortuspraktijk.

1. Op welke informatie is uw stelling gebaseerd dat de abortuspraktijk zich heeft aangepast aan de nieuwe levensvatbaarheidsgrens?

2. Handhaaft u uw stelling dat de klinieken met een vergunning voor het uitvoeren van een abortus in het tweede trimester deze behandelingen niet meer uitvoeren bij vrouwen die langer dan 21 weken en enkele dagen zwanger zijn?

3. Geldt deze grens voor alle klinieken?

4. Hoe beoordeelt u het commentaar van de abortusarts Willems dat men in de praktijk nog altijd uitgaat van een levensvatbaarheidsgrens van (bijna) 24 weken en dat uw suggestie dat de abortusklinieken zich hebben aangepast bezijden de waarheid is?
5. Is de stelling van de heer Willems dat in abortusklinieken door de bank genomen geen abortus wordt uitgevoerd bij vrouwen die meer dan 22 weken en 5 dagen zwanger zijn in overeenstemming met de rapportages van deze klinieken?

6. Hoe beoordeelt u de stelling van de heer Willems dat de huidige wettelijke formulering met het levensvatbaarheidscriterium in de praktijk volstrekt onwerkbaar is en dat er daarom een vaste grens zou moeten worden gesteld?

7. Deelt u de opvatting van de heer Willems dat een vaste grens zou kunnen worden gevonden in het moment dat er sprake is van een denkproces (volgens hem na ca. 30 weken), omdat er daarvoor geen sprake zou zijn van menselijk leven?

_______________________

NOVA, 10 augustus 2004

---