Gemeente 's-Hertogenbosch

13-08-2004

Langdurigheidstoeslag

Op 1 januari 2004 is de Wet werk en bijstand in werking getreden. De langdurigheidstoeslag is een onderdeel van deze wet en bestemd voor mensen die al lange tijd van een inkomen op bijstandsniveau moeten rondkomen. Gehuwden ontvangen ⬠462,-, alleenstaande ouders ⬠415,- en alleenstaanden ⬠324,-. De toeslag is belastingvrij en wordt één keer per jaar uitgekeerd.

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor de toeslag als u:

- 23 jaar of ouder bent, maar niet ouder dan 65;
- vijf jaar of langer zonder onderbreking van een bijstandsuitkering, een IOAZ-, IOAW- of nabestaandenuitkering moet rondkomen;
- in die vijf jaar géén inkomsten uit werk of inkomsten in verband met werk (WW- of gedeeltelijke WAO-uitkering) hebt gehad;
- in die vijf jaar alles hebt gedaan wat nodig is om aan het werk te komen;

- arbeidsongeschikt bent en al vijf jaar of langer een volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt op grond van de WAO,de Wajong of de WAZ.
Gehuwden moeten allebei voldoen aan de voorwaarden.

Hoe kunt u een aanvraag indienen?

Ontvangt u een bijstandsuitkering? Dan hoeft u niets te doen. Als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u een aanvraagformulier thuisgestuurd. Anderen kunnen de langdurigheidstoeslag op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur aanvragen bij afdeling Arbeidsmarkt en Sociale Zaken, tel. (073) 615 93 33.