Circuit Park Zandvoort


- St. Zandvoort Promotie

= recent gewijzigd

Demonstraties Masters prachtig publieksspektakel

12 August 2004 - De demonstraties tijdens de Masters of Formula 3 waren een groot succes. Nadat Alexandre Prémat tot winnaar van de Masters of Formula 3-race was gehuldigd, werden de 47.500 toeschouwers getrakteerd op de onwaarschijnlijke snelheid en het oorverdovende geluid van maar liefst vier recente Ferrari Formule 1-auto's. De voormalige Ferrari-coureurs Jacky Ickx en René Arnoux, de Nederlandse raceheld Jan Lammers en race- en rallycrack John Bosch brachten de toeschouwers in vervoering met hun scharlaken, WK-winnende bolides uit 1999, 2000, 2001 en 2002. De 'eerste eigenaar' van de drie meest recente Ferrari's is niemand minder dan Michael Schumacher. John Bosch deed een manmoedige poging om het ronderecord van Circuit Park Zandvoort scherper te stellen. In zijn Ferrari Formule 1 uit 2002, pas vier dagen in zijn bezit, kwam hij ondanks een gebrek aan ervaringskilometers dichtbij de snelste ronde op Circuit Park Zandvoort ooit! Iets heel anders, maar ook zeer indrukwekkend was de demonstratie van Christian Pfeiffer, de Duitse motorfietsvirtuoos die ongelofelijke stunts uithaalde met zijn Ducati Monster 1000 en zijn Ducati GasGas 280 trialmotor.

De toeschouwers op Circuit Park Zandvoort stond na de race van de Masters of Formula 3 nog een hoogtepunt te wachten. Er kwamen maar liefst vier Ferrari Formule 1-bolides uit de periode 1999-2002 in actie, bestuurd door Jacky Ickx, René Arnoux, Jan Lammers en John Bosch. De vier Ferrari's reden tegelijkertijd over het circuit, een prachtig spektakel voor zowel het publiek als de rijders. Ickx en Arnoux zijn een paar jaar ouder geworden, maar nog altijd minstens zo enthousiast en fanatiek als in hun jaren als fabrieksrijder bij Ferrari.
Jacky Ickx was erg blij terug te zijn op Circuit Park Zandvoort, het circuit waar hij ooit zijn autosportdebuut maakte. De Belg, die in 1968 en van 1970 tot en met 1973 voor Ferrari reed: "In mijn tijd waren de fans langs de baan hier altijd al geweldig. Vandaag is het niet anders."
Ickx hoefde niet lang na te denken toen hij gevraagd werd of hij tijdens de Marlboro Masters in actie wilde komen. "Het is een unieke kans om een Ferrari van Michael Schumacher te mogen besturen." Ickx beschreef de sensatie kort en krachtig: "It's magic."

Ook René Arnoux genoot. De Fransman, zevenvoudig Grand Prix-winnaar waarvan drie zeges achter het stuur van een Ferrari, genoot van het rijden en van het publiek. "De toeschouwers zijn net zo passioneel als ik", constateerde de nog altijd zeer geliefde ex-coureur. Jan Lammers, wel wat gewend in zijn lange en indrukwekkende carrière, sprak over een 'supergave ervaring."

John Bosch deed als afsluiting een poging om het ronderecord op Circuit Park Zandvoort te verbreken. Vooraf was het hem duidelijk dat hij alles uit zijn Ferrari uit 2002 zou moeten halen om een kans op succes te hebben. "Het huidige record is in 2002 gevestigd door Ferrari-testrijder Luca Badoer. Met andere woorden: het is een erg scherpe tijd. Daarbij komt dat ik mijn Ferrari Formule 1 uit 2002 pas op donderdag in handen kreeg. Gisteren (zaterdag, red.) reed ik de eerste rondjes met de auto."
Bosch deed desondanks een serieuze en indrukwekkende poging. Hij kwam in een paar ronden tot 1:22.641, nog geen drie seconden achter de zorgvuldig voorbereide, optimaal verlopen recordronde van Luca Badoer in 2002. De Ferrari testrijder stelde destijds het ronderecord scherper op 1:19.880. "Het ronderecord zit er wel in, maar ik heb wat meer tijd nodig om aan de auto te wennen", concludeerde John Bosch na zijn mooie poging. "Om te slagen moet ik volgend jaar eigenlijk nog een keer terugkomen." Die constatering werd door het publiek met oorverdovend gejuich ontvangen!

Jan Lammers was onder de indruk van de prestatie van John Bosch. "Een tijd rijden van 1:22 in een auto waarin je vooraf maar een paar ronden hebt gereden is heel goed. Petje af."

Foto's: Frits van Eldik

Alexandre Prémat wint Masters of Formula 3 2004

Demonstraties Masters prachtig publieksspektakel

Toelichting Milieubeheervergunning

DTM Zandvoort belooft volop spektakel

Zandvoort bouwt extra tribune voor DTM

© Copyright 2004, Circuit Park Zandvoort