Circuit Park Zandvoort


- St. Zandvoort Promotie

= recent gewijzigd

Alexandre Prémat wint Masters of Formula 3 2004

12 August 2004 - Alexandre Prémat (21) heeft de veertiende editie van de Masters of Formula 3 op zijn naam geschreven. Gestart vanaf de pole position moest de Fransman aanvankelijk genoegen nemen met de tweede plaats achter zijn team- en landgenoot Eric Salignon. Nadat deze spinde, kon Prémat de leiding overnemen en alsnog de zege opeisen. Salignon eindigde toch nog als tweede, voor Adam Carroll (GB).

Giedo van der Garde, rijdend in de kleuren van de Masters of Formula 3, eindigde als beste Nederlander op de dertiende plaats (vijfde rookie).
Een ander hoogtepunt van de Masters was de indrukwekkende demo van vier recente Ferrari Formule 1-bolides, bestuurd door de overenthousiaste rijders Jacky Ickx, René Arnoux, Jan Lammers en John Bosch voor maar liefst 47.500 toeschouwers over het weekeinde.

Op een zinderend heet Circuit Park Zandvoort was het niet Alexandre Prémat vanaf pole position, maar de vanaf de tweede startpositie vertrokken Eric Salignon die bij de start de koppositie innam. "Ik maakte een slechte start", gaf Prémat toe.
In de eerste ronde vloog Ferdinand Kool hard van de baan in de Gerlachbocht. Daarop besloot de wedstrijdleiding de safety car in te zetten. Kool bleef gelukkig ongedeerd.
Op het moment dat de race weer werd hervat, leek de beslissing te vallen. Salignon sloeg meteen een gat van anderhalve seconde met de rest van het veld, aangevoerd door Prémat. "Ik maakte twee foutjes in de Arie Luyendijk bocht", aldus Prémat. "Ik had last van overstuur." Salignon slaagde er vervolgens in om zijn voorsprong te consolideren op twee seconden.

In de 21ste van in totaal 25 ronden leek Salignon op weg naar de zege, maar het mocht niet zo zijn. Plotseling lag hij op de tweede plaats, achter zijn teamgenoot Prémat. "Mijn achterbanden werden erg warm, waarna ik achterstevoren ging", aldus de zeer teleurgestelde coureur. Alexandre Prémat reed vervolgens naar de overwinning. Salignon werd toch nog tweede.
De derde plaats ging naar de Brit Adam Carroll, die een sterke race reed. Hij begon zijn race vanaf de vijfde startpositie, schoof bij de start op naar de vierde plaats en nam later de derde plek van James Rossiter over. "Rossiter nam een te wijde lijn in de Tarzanbocht, waardoor ik kon toeslaan", blikte Carroll terug. Alexandre Prémat kreeg de felbegeerde beker uit handen van Jan-Peter Balkenende, die als zeer geïnteresseerde gast de race volgde. Prémat is de tweede Franse winnaar van de Masters of Formula 3, na Jonathan Cochet (2000). Voor Prémats team ASM Formule 3 betekende het de tweede zege, nadat David Saelens in 1998 de Masters-titel veiligstelde voor het team. De zege van Prémat is ook de tweede zege op rij voor een Mercedes-krachtbron.
Alexandre Prémat heeft sinds 2002 een vierjarig contract met Mercedes-Benz. Wat zijn de plannen van de jonge Fransman voor volgend seizoen? "Ik zie een overstap naar de DTM wel zitten", vertelde hij, nog nat van de champagne. "Een andere optie is de GP2 (de opvolger van de Formule 3000, red.)." De trotse winnaar droomt ook hardop van een contract als testrijder in de Formule 1. Één ding is zeker: de kans dat zijn droom uitkomt, is sinds vandaag aanzienlijk groter!

Eric Salignon was uiteraard zwaar teleurgesteld. "Ik heb het door een rijdersfout verloren. Het was het slechtste moment uit mijn leven." "De Masters of Formula 3 op Zandvoort behoort tot de beste race-evenementen ter wereld", luidde de conclusie van Adam Carroll . "Ik weet nog niet wat ik volgend jaar ga doen. Ik probeer een Formule 1-testcontract te krijgen."

Giedo van der Garde klom van de zestiende plaats op naar de uiteindelijke dertiende positie (bestgeklasseerde Nederlander). Hij eindigde als vijfde Masters-rookie. "Ik heb niets geforceerd, ik wilde graag de finish halen", vertelde hij na zijn foutloze race. "Ik ben zeker niet teleurgesteld, vergeet niet dat dit pas mijn tweede autosportseizoen is. Als ik volgend jaar hier terugkom, met meer ervaring op zak, moet het gebeuren!"

Uitslag: 1. Alexandre Prémat (F), 25 ronden in 43:20.751; 2. Eric Salignon (F) op 2.130; 3. Adam Carroll (GB) op 4.105; 4. James Rossiter (GB) op 9.334; 5. Lucas di Grassi (BR) op 13.270. 6. Nico Rosberg (D) op 14.257; 13. Giedo van der Garde (NL) op 32.139; 18. Charles Zwolsman (NL) op 41.797; 26. Ross Zwolsman (NL) op 57.758.

Winnaars Nations Cup: Alexandre Prémat en Eric Salignon (F). Snelste raceronde: Eric Salignon, 1:34.220.

Foto's: Frits van Eldik

Alexandre Prémat wint Masters of Formula 3 2004

Demonstraties Masters prachtig publieksspektakel

Toelichting Milieubeheervergunning

DTM Zandvoort belooft volop spektakel

Zandvoort bouwt extra tribune voor DTM

© Copyright 2004, Circuit Park Zandvoort