Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 10 augustus 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College stelt verordening Commissie Bezwaarschriften vast (2004/10441) Het college heeft 6 juli in principe besloten tot de instelling van een onafhankelijke Commissie Bezwaarschriften. Deze commissie zou per 1 januari 2005 ingesteld moeten worden en behandelt bezwaarschriften die worden ingediend naar aanleiding van collegebesluiten. Tot op heden behandelt het college zelf de bezwaarschriften. Aanleiding is een onderzoek naar de juridische kwaliteit van het gemeentelijk handelen (de zogeheten ´Legal Audit´). Het college heeft nu de bijbehorende verordening vastgesteld. Ook heeft het college besloten dat de nieuwe werkwijze na een jaar wordt geëvalueerd. Het college legt de verordening nu voor aan de raad, die er definitief over besluit.

College trekt 16 verordeningen in (2004/10543)
Naar aanleiding van de invoering van het dualisme, heeft de gemeente alle verordeningen opnieuw doorgenomen. Daarbij bleek dat 16 verordeningen kon worden ingetrokken. Het college legt het voorstel voor intrekking van die verordeningen nu voor aan de raad. Over het intrekken van 5 van de 16 verordeningen kan een referendum worden gehouden.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

College stelt mandaatbesluit Sociale Zaken en Arbeid vast(2004/10442) Als gevolg van de invoering van de Wet werk en bijstand, de invoering van het klantmanagement en de door mandatering op het niveau van specialistisch medewerker wordt het bestaande mandaatbesluit aangepast. De enige uitzondering is de uitvoering van onze bijstandsverlening aan zelfstandigen door de gemeente Utrecht. Dit wordt onveranderd overgenomen. Een nieuw punt is het aanbesteden van gemeenten. Het afsluiten van contracten met reïntegratiebedrijven is nu geregeld in dit nieuwe mandaatbesluit.
Tot slot is het mandaat over de overeenkomsten van de inburgeringstrajecten van de nieuw- en oudkomers vastgelegd.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Benoeming lid urgentiecommissie (2004/10436)
In de Urgentiebeoordelingscommissie is een vacature ontstaan. Door het plaatsen van een advertentie zijn sollicitanten opgeroepen om de vacature in te vullen. Met een vijftal sollicitanten heeft een gesprek plaatsgevonden. Uiteindelijk is de keuze gevallen op mevrouw G. Gravesteijn-Witvoet.

Gemeenteraad beslist over opstarten vrijstellingsprocedure voor bebouwing Herenstraat-Armensteeg (2004/10780)
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om aan de hand van een raadsvoorstel en concept raadsbesluit te besluiten omtrent het opstarten van de procedure ex artikel 19 lid 1 van de WRO ten behoeve van realisering van een bebouwingscomplex op de locatie Herenstraat-Armensteeg. Het college stemt hiermee in en biedt het bijgevoegde raadsvoorstel en concept raadsbesluit aan het presidium van de raad aan ter behandeling in de commissie RIM van 24 augustus 2004 en de raadsvergadering van 23 september 2004.

College stelt concept Stedenbouwkundig Programma van Eisen vast (2004/) Er zijn tijdens de informatieperiode door omwonenden en instanties diverse reacties ingediend op het concept Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPVE) "Compositie in Maat". De ingediende reacties hebben geen aanleiding gegeven het concept aan te passen. Het college heeft het concept SPVE "Compositie in Maat" vastgesteld.

Startnotitie herziening bestemmingsplan Oudegein-Hoge Landen (2004/10755) Er is een startnotitie opgesteld voor de herziening van het bestemmingsplan Oudegein-Hoge Landen. In deze notitie wordt inzichtelijk gemaakt welke stappen nodig zijn en waar de ontwikkelingen en knelpunten van het plangebied zich bevinden. Er wordt ingegaan op het totale proces van de actualisering van bestemmingsplannen. Vervolgens is aangegeven op welke wijze met de knelpunten en ontwikkelingen in het bestemmingsplan wordt omgegaan. Tenslotte wordt in deze notitie aandacht besteed aan het aspect communicatie. Het college neemt de startnotitie voor kennisgeving aan en vraagt aan het presidium deze startnotities voor de commissie RIM van 24 augustus ter kennisname ter inzage te leggen.

College stemt in met voorontwerpbestemmingsplan Galecop (2004/10754) In het kader van het project " Actualisering Bestemmingsplannen" is in april 2004 de startnotitie voor de herziening van het bestemmingsplan Galecop in het college behandeld. Inmiddels is het voorontwerpbestemmingsplan Galecop gereed. Het college stemt in met het voorontwerpbestemmingsplan Galecop en stelt aan het presidium van de raad voor het voorontwerpbestemmingsplan te bespreken in de raadscommissie Ruimtelijke Inrichting en Milieu (RIM) d.d. 24 augustus 2004.

College neemt kennis van Startnotitie herziening bestemmingsplan Doorslag (2004/10753)
Er is een startnotitie opgesteld voor de herziening van het bestemmingsplan Doorslag. In deze notitie wordt inzichtelijk gemaakt welke stappen nodig zijn en waar de ontwikkelingen en knelpunten van het plangebied zich bevinden. Er wordt ingegaan op het totale proces van de actualisering van bestemmingsplannen. Vervolgens is aangegeven op weke wijze met de knelpunten en ontwikkelingen in het bestemmingsplan wordt omgegaan. Tenslotte wordt in deze notitie aandacht besteed aan het aspect communicatie. Het college neemt de startnotitie voor kennisgeving aan en vraagt aan het presidium deze startnotities voor de commissie RIM van 24 augustus ter kennisname ter inzage te leggen.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Aanwijzing Dorpsstraat 22 als gemeentelijk monument (2004/7685) Het College heeft besloten om het voorste deel van het pand aan Dorpsstraat 22 aan te wijzen als gemeentelijk monument. De aanwijzing heeft als doel om de cultuurhistorische waarde van het pand te beschermen. Onderzoek heeft uitgewezen dat delen van het pand uit het begin van de 17e eeuw dateren. Het College vindt het
belangrijk deze waarden te beschermen. De aanwijzing tot gemeentelijk monument betekent dat voor elke wijziging een monumentenvergunning bij het college moet worden aangevraagd. Hierdoor is er meer controle over nieuwe ontwikkelingen.

Verzoek om extra krediet voor standaardisering en vernieuwing bruggen (2004/10645)
Het toekomstige dagelijks onderhoud voor de bruggen zal meerjarig uitbesteed worden. Ten eerste omdat deze werkzaamheden steeds gecompliceerder worden. Ten tweede omdat meerjarig aanbesteden voordeliger is. Maar vanwege de verouderde staat en het ontbreken van standaardisering is het niet wenselijk het dagelijks onderhoud direct uit te besteden. Dit werkt bovendien prijsverhogend. Vandaar dat alle bruggen eerst aangepast dienen te worden. De raad wordt daarom gevraagd in te stemmen met een extra krediet voor de standaardisering/vernieuwing ad
¤ 400.000, ter aanvulling van het reeds beschikbaar gestelde krediet voor het project ´bediening op afstand`. Over een termijn van tien jaar levert deze maatregel naar verwachting een voordeel op van circa ¤ 1.264.720.

Ontwerpvergunning voor autoschadebedrijf (2004/10418) Het college heeft ingestemd met de ontwerpvergunning voor het autoschadebedrijf Fariya. Deze vergunning is nodig omdat het bedrijf een autoschadeherstelinrichting heeft opgericht en in werking heeft. In de vergunning staan voorschriften vermeld die het milieu beschermen. De ontwerpvergunning ligt van 18 augustus tot en met 14 september 2004 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 18 augustus 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen de ontwerpmilieuvergunning.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/10752)

Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier

Afhandeling zienswijzen en aanvragen verklaring van geen bezwaar voor acht noodlokalen Galecopperdijk 1 (gebouw C) (2004/5141) Het college heeft besloten de artikel 19 vrijstellingsprocedure voor het tijdelijk instandhouden van de noodlokalen aan de Galecopperdijk 1 (gebouw C), voort te zetten door het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij gedeputeerde staten van Utrecht. De ingekomen schriftelijke zienswijzen zijn ongegrond verklaard. Voor het betreffende gebouw is augustus 1999 een tijdelijke vrijstelling en bouwvergunning verleend voor maximaal 5 jaar. De behoefte aan de noodlokalen is onverminderd groot totdat de drie scholen permanent zijn uitgebreid (naar verwachting binnen 3 jaar). Tot die tijd wil men de noodlokalen handhaven. Omdat het wettelijk onmogelijk is om de termijn van een tijdelijke vergunning te verlengen, is in februari 2004 besloten om een artikel 19 vrijstellingsprocedure op te starten.

College vraagt GS ontheffing voor lening (2004/10542) In verband met een grote grondbedrijfinvestering moet de gemeente Nieuwegein mogelijk tijdelijk een bedrag lenen dat hoger is dan de limiet hiervoor. Daarvoor kan tijdelijk een ontheffing aan Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht worden gevraagd. Zekerheidshalve doet het college dit.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 13-8-2004