Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
13 augustus 2004

ANDERE CULTUUR RIJKSOVERHEID

De overheid heeft leiderschap, een andere cultuur en een andere werkwijze nodig om beter te presteren. Dit staat in een kabinetsstandpunt waarmee de ministerraad op voorstel van minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd. Het standpunt is een reactie op het advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) over de cultuur binnen de rijksoverheid. (De Raad is gevraagd te adviseren hoe de organisatiecultuur beter kan aansluiten op de huidige en verwachte maatschappelijke ontwikkelingen).

Het kabinet wil dat de SG's (secretaris-generaal is de hoogste baas van een ministerie) en DG's (directeur-generaal) een andere cultuur onderdeel maken van hun werkafspraken. Bovendien zal de Algemene Bestuursdienst leiderschap mee gaan nemen als beoordelingscriterium voor nieuwe managers en ter beoordeling van de huidige managers. Het management moet van hoog tot laag verantwoordelijkheid nemen om het goede voorbeeld te geven in het bereiken van een andere cultuur. Cultuur wordt bovendien onderdeel van de rijksbrede takenanalyse die het kabinet gaat uitvoeren met als doel de overheid meer uitvoeringsgericht te maken en verkokering binnen en tussen de ministeries te bestrijden. Uiteindelijk moet dat leiden tot een overheid die selectiever is, anders stuurt en beter presteert.

De vraag welke probleem het beleid nu eigenlijk oplost moet volgens het kabinet een vanzelfsprekende vraag worden. Dit kan worden vertaald in zogenaamde burgerhandvesten en burgerpanels waardoor mensen meer inzicht krijgen in welk probleem de overheid oplost en welke afspraken er zijn gemaakt. Dergelijke afspraken kunnen allereerst gelden voor aansprekende dossiers zoals veiligheid op straat, bereikbaarheid van de zorg, en onderwijsvernieuwing. Ook denkt het kabinet aan betere afstemming tussen beleid en uitvoering. In de voorbereiding van grote projecten zullen beleidsmakers, uitvoerders, belanghebbenden en burgers samen worden gebracht. In het kader van het project Andere Overheid zullen concrete maatregelen worden uitgewerkt.

Het kabinetsstandpunt wordt op korte termijn aan de Tweede Kamer gezonden.

RVD, 13.08.2004