LIJST PIM FORTUYN


Den Haag, 13 augustus 2004

LPF: 'Een commerciële TROS moet z'n eigen broek ophouden'

Wat de LPF betreft mag een commerciële TROS zijn eigen broek ophouden. 'Het is van tweeën een', aldus LPF-Kamerlid Margot Kraneveldt. 'Of je blijft in het publieke bestel en hebt het lef om ook de herstructuring van de Publieke Omroep mee te maken en daarin je partijtje mee te blazen, óf je stapt eruit. Maar in dat laatste geval moet je niet verwachten dat je een cadeautje van de belastingbetaler meekrijgt'.

Kraneveldt : 'Eruit stappen is een eigen beslissing, niemand dwingt je daartoe. Maar dan moet je niet verwachten dat je een zak belastinggeld meekrijgt. Als meerdere omroepen het voorbeeld van de TROS gaan volgen, kunnen we wel aan de gang blijven. Ik ben zeer benieuwd met welk businessplan de TROS gaat komen en hoe de reactie van de staatssecretaris daarop zal zijn'.

Dat de TROS heeft aangekondigd uit het Publieke Omroepbestel te willen treden verbaast de LPF-mediawoordvoerder Kraneveldt niet: 'De TROS vreest - niet ten onrechte - bij een herstructurering van de Publieke Omroep een vermindering van de positie en invloed van de individuele omroepen. Het is voor de TROS een begrijpelijke stap, die echter wel de nodige vragen oproept'.

Als medewerker bij het Veronica Blad maakte het Kamerlid Kraneveldt jaren geleden de transitie van Veronica van publieke naar commerciële omroep van nabij mee. Als reisgeld op het commerciële avontuur kreeg Veronica toen het uiterst winstgevende Veronica Blad mee, en ook het privilege van de programmagegevens.
17)'Ik heb me toen ook verbaasd over zoveel goedheid van de overheid. Dat gaat ook nu weer een heftige discussie worden. En terecht. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de TROS publiek geld mag meenemen, hetzij in de vorm van opgebouwde reserves, hetzij in de vorm van gebouwen en apparatuur, om een commercieel avontuur te starten. Eventuele winsten gaan later vast en zeker niet naar de staat, maar naar privé-aandeelhouders'.

De LPF vindt het van groot belang dat de Tweede Kamer een goed inzicht krijgt in het hele transitieproces van de TROS en dat zij daarover met de staatssecretaris kan debatteren. De LPF zal tijdens het Algemeen Overleg over de toekomst van de Publieke Omroep op 8 september a.s. de staatssecretaris eveneens vragen om generiek beleid hierop te ontwikkelen.