OM moet persbericht over onderzoek naar Tolteam rectificeren
Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 13-08-2004

De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag heeft op 13 augustus 2004 de Staat (het Landelijk Parket en het Bureau Interne zaken van het Regio Korps Gelderland) veroordeeld tot rectificatie van het persbericht van 5 juli 2004 met de kop: `Onderzoek Rijksrecherche naar Tolteam: rechterlijke macht niet misleid'.
Het kort geding is aangespannen door twee rechercheurs die deel uitmaakten van het Tolteam, dat in mei 2000 werd opgericht om onderzoek te doen naar de vuurwerkramp te Enschede. In het persbericht is volgens de rechter ten onrechte gesteld dat rechercheur Paalman tegenover de Rijksrecherche is teruggekomen op zijn verklaring bij het gerechtshof ( met betrekking tot het omgaan met bewijsmateriaal - sportbroekje - door een collega). Dat onderdeel moet worden gerectificeerd. De kop van het persbericht hoeft niet te worden gerectificeerd, o.a. omdat deze kop een mening geeft en de rechercheurs er niet in worden genoemd
De vorderingen tot openbaarmaking van het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche en de rapportage van het Bureau Interne Zaken worden afgewezen, onder meer omdat tegen de afwijzing van het verzoek om openbaarmaking een bezwaarschrift kan worden ingediend.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ6783

Zie het origineel