Gemeente Apeldoorn

Meer mogelijkheden voor woningzoekenden in de Stedendriehoek

De colleges van burgemeester en wethouders van Apeldoorn, Deventer, Voorst en Zutphen hebben in gezamenlijk overleg met acht woningcorporaties een nieuw stelsel voor de verdeling van woonruimte in de Stedendriehoek opgesteld. Deze regionale aanpak van woningruimteverdeling biedt woningzoekenden meer mogelijkheden. Woningzoekenden krijgen voortaan meer vrijheid om aan te geven waar en in welke woning ze willen wonen. Dat kan onder meer via een regionale woningkrant en internet. De raadscommissies hebben in maart ingestemd met de hoofdlijnen van het nieuwe stelsel. Daarna is het stelsel verder uitgewerkt. In oktober heeft definitieve besluitvorming plaats in de raden van de betrokken gemeenten, nadat de voorstellen voor inspraak ter inzage hebben gelegen.

Woningzoekenden hebben door de gemaakte afspraken meer keuzevrijheid. Zij kunnen reageren op woningen in de hele regio waarbij de al opgebouwde wachttijd in alle gemeenten geldt. Hoe langer iemand staat ingeschreven, hoe meer kans op een woning. Wel wordt de inschrijfduur beperkt tot zeven jaar. De richtlijnen voor passende woonruimte zoals die nu gelden komen te vervallen. Woningcorporaties mogen wel woningen labelen voor bijvoorbeeld zorgbehoevenden, senioren, grote huishoudens of voor mensen met een laag inkomen. In het nieuwe stelsel zijn mensen niet verplicht te reageren op het woningaanbod. Corporaties benaderen woningzoekenden die vijf jaar niet reageren met de vraag of de inschrijving moet blijven bestaan.

Regionale urgentiecommissie en klachtencommissie

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beleid, de regie, de regelgeving en de controle. Alle uitvoerende taken, zoals de verdeling en de automatisering gaan over naar de woningcorporaties. Corporaties beslissen in de toekomst ook over urgenties. In Voorst en Zutphen is dat nu ook al het geval, in Apeldoorn en Deventer doen de gemeenten dat.

Om een en ander goed te laten verlopen organiseren de corporaties een backoffice die gekoppeld wordt aan de Woonruimtewinkel van Apeldoorn. De backoffice zorgt voor een urgentiecommissie die besluiten neemt over urgentieverzoeken.

De mogelijkheid van bezwaar tegen een niet verleende urgentie bij de colleges van burgemeester en wethouders komt te vervallen. Daarvoor komt er nu een regionale onafhankelijke klachtencommissie. Bij deze klachtencommissie kunnen bezwaren worden ingediend tegen niet verleende urgenties. Ook de instelling en instandhouding van deze klachtencommissie is de verantwoordelijkheid van de backoffice.

De regionale klachtencommissie kent lokale kamers: in elke gemeente maken naast de voorzitter en secretaris drie vertegenwoordigers uit de eigen gemeente deel uit van de klachtencommissie.

Overgangsregeling

Voor de gemeenten Voorst en Zutphen verandert er wat de volgordebepaling betreft weinig. Voor die gemeenten is een overgangsregeling niet nodig. Voor Deventer en Apeldoorn die nu meer criteria kennen die van invloed zijn op de volgordebepaling, is die overgangsregeling wel nodig. In het algemeen kan worden gesteld dat de meeste opgebouwde rechten in de eigen gemeente verzilverd kunnen worden gedurende een beperkte periode van drie jaar na invoering van het nieuwe regionale stelsel.

Kleine kernen

Landelijk en provinciaal beleid is gericht op vrije vestiging. Bindingseisen voor kleinere kernen mogen eigenlijk niet meer worden gesteld. Met de provincies Overijssel en Gelderland hebben de gemeenten afgesproken dat voor inwoners van kleine kernen en het landelijke gebied nog wel een voorrangsregeling geldt (2 jaar extra inschrijfduur).

Vanaf 23 augustus 2004 ligt het voorstel gedurende vier weken ter inzage in het Stadswarenhuis en Stadsinformatiepunt. Schriftelijke inspraakreacties kunnen worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders, t.a.v. de afdeling Ruimte en Wonen, Postbus 9033, 7300 ES Apeldoorn.

Voor het laatst bijgewerkt op: 13-aug-2004 02:28