Gemeente Leiden

Methode Afaak overgenomen door LWO

Ondanks het besluit van de gemeente Leiden om Afaak als project op te heffen, blijft de ontwikkelde methode voor begeleiding aan de specifieke doelgroep beschikbaar. Een verandering in de financiële mogelijkheden ligt aan dit besluit ten grondslag. Deze verandering heeft te maken met de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) en het beëindigen van de subsidie voor specifieke projecten door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Het project Afaak kwam in 1998 onder regie van de dienst Sociale Zaken en Arbeidsmarktbeleid (SOZA) tot stand in samenwerking met de Leidse Welzijnsorganisatie (LWO), de toenmalige Arbeidsvoorziening (inmiddels CWI), DZB Leiden, de zelforganisatie Stichting Marokkaanse Unie (SMU-Moultaka) en Meander, het regionaal instituut interculturele ontwikkeling. De uitvoering van het project lag bij de LWO.

Tijdens de projectperiode tot 1 mei 2004 zijn ongeveer 250 allochtonen door Afaak begeleid. Oorspronkelijk richtte het project Afaak zich op Marokkaanse jongeren en later ook op Turkse jongeren. Afaak heeft een bemiddelende rol gespeeld voor deze doelgroep. Begeleiding, verwijzing en helpen oplossen van allerlei problemen die doorgaans onzichtbaar blijven, en het activeren richting scholing of werk, vormden daarbij kerntaken.

Tot 1 mei 2004 werd dit project gesubsidieerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Hoewel de huidige projectorganisatie Afaak wordt afgerond, heeft de LWO aangegeven de inmiddels ontwikkelde werkwijze in stand te houden binnen de LWO. Deze werkwijze is een waardevolle aanvulling op het bereiken, motiveren en begeleiden van de specifieke doelgroep richting reguliere arbeidsmarkt. Daardoor is het bijvoorbeeld voor SOZA en reïntegratiebedrijven mogelijk om deze specifieke trajectbegeleiding voor haar klanten in te kopen bij de LWO.

Nadere informatie: Astrid Nijland/Marieke Ouwerkerk, afdeling Beleid en Voorlichting, dienst Sociale Zaken en Arbeidsmarktbeleid, tel. (071) 516 72 31.

---- --