ERNST AND YOUNG

Ernst & Young pleit voor nultarief schenkingsrecht aan goede doelen

DEN HAAG, 13 AUGUSTUS 2004 - Het Kabinet moet het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie gebruiken om een nultarief te realiseren voor belastingheffing op schenkingen aan goede doelen. Dit bepleit mr. Marnix van Rij van Ernst & Young Belastingadviseurs.

Volgens Van Rij is het in strijd met vrij kapitaalverkeer dat schenkingen aan goede doelen in Nederland worden belast met 11 procent, terwijl schenkingen aan goede doelen binnen andere landen van de Europese Unie voor maximaal 68 procent kunnen worden belast met Nederlands schenkingsrecht of successierecht. Op verzoek van een cliënt van Ernst & Young is hij een procedure gestart bij het Hof in Den Haag om deze ongelijkheid recht te trekken. De uitspraak vindt naar verwachting over een paar weken plaats.

'Europese burgers moeten zelf kunnen beslissen aan welk goed doel en in welk Europees land ze schenken. Die keuze mag niet beperkt worden door discriminerende verschillen in belastingtarieven en een woud van regels. Ik stel voor dat Nederland zich als voorzitter van de Europese Unie sterk maakt voor deze vrijstelling', aldus Van Rij.

Volgens de belastingadviseur zou het tarief, net als in de Verenigde Staten, zelfs 0 procent moeten worden. 'Dat zou de balans terugbrengen. De overheid trekt zich verder terug als het aankomt op het ondersteunen van maatschappelijke projecten op het gebied van cultuur, onderwijs, zorg, hulpverlening en goede doelen. Anderzijds wordt steeds vaker een beroep gedaan op particulieren om deze rol over te nemen. Dat is prima maar blijf er dan niet als overheid tussen zitten.'

Dat betekent volgens Van Rij wel dat de overheid scherpe eisen moet kunnen stellen aan goede doelinstellingen die een algehele vrijstelling ambiëren, onder meer op het gebied van 'good governance'. Van Rij: 'Ook daar hoeft het wiel niet opnieuw te worden uitgevonden, want de Verenigde Staten heeft een uitgebreide ervaring op dat gebied.'

Noot aan de redactie