FNV

13-08-2004

Ultimatum Albert Heijn verstreken, acties van start

Vanmiddag om 12.00 uur is het ultimatum dat FNV Bondgenoten aan Albert Heijn had gesteld verstreken. De grootste kruidenier van Nederland is niet op de eisen van de vakbond ingegaan.

Het belangrijkste geschilpunt is de beloningsregeling voor ruim 1400 uitzendkrachten die voornamelijk in de distributiecentra ingezet worden. FNV Bondgenoten roept het winkelend publiek op om het beloningsverschil goed te maken door een geldbedrag in de statiegeldflessen te stoppen die men bij de vestigingen van AH retourneert.

Nadat het overleg afgelopen maandag over de beloningsproblematiek is stukgelopen, liet Albert Heijn nog schriftelijk aan de bond weten niet aan de eisen van de bond te kunnen voldoen vanwege bepalingen in de ABU CAO. Voorts heeft de ABU zijn vakbonden opgeroepen voor een spoedoverleg komende maandagmiddag. FNV Bondgenoten blijft echter van mening dat de afspraken in de AH-CAO ook van toepassing moeten zijn op alle uitzendkrachten die nu bij AH werken. Door een lagere beloning aan nieuwe uitzendkrachten te (laten) betalen, worden vooral uitzendkrachten uit de nieuwe lidstaten aangetrokken. Er ontstaat op die manier een concurrentie tussen uitzendkrachten onderling, en vaste banen komen in het gedrang door uitzendkrachten. FNV Bondgenoten is van opvatting dat iedereen in beginsel voor het zelfde werk hetzelfde loon moet ontvangen en dat onder die voorwaarde de Nederlandse arbeidsmarkt voor een ieder openstaat. Dat uitzendbureaus en Albert Heijn een prijzenslag onder arbeidsvoorwaarden organiseert, wijst de bond af.

Woensdag a.s. start de bond de campagne flessenpost met een rondgang langs een aantal filialen van Albert Heijn in Brabant en Limburg. Het winkelend publiek krijgt dan van de bond eurocenten uitgereikt om in hun lege flessen te stoppen. Natuurlijk loopt de verwerking van retourflessen door deze actie enigszins spaak en zal dat de rest van het werk mogelijk ook beïnvloeden. Maar het is niet te verwachten dat de schappen in de winkels daardoor direct leeg zullen raken. En mensen die de actie wel willen steunen, maar niet de productie willen beïnvloeden wordt aangeraden hun bijdrage in een niet statiegeldfles te deponeren en in te leveren aan de kassa. FNV Bondgenoten heeft Albert Heijn laten weten dat zij de ontvangen euro's zal verdelen onder de uitzendkrachten en een onafhankelijke accountant zal laten toezien op een juiste verwerking van dit geld.