Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Beantwoording Kamervragen Vendrik

Vragen gesteld door het lid Vendrik (Groen Links)toegestuurd op 21 juni onder nummer 2030416140. Deze vragen zijn gesteld in aanvulling op de vragen van het lid Hessels, ingezonden op 18 juni onder nummer 2030416110.

De Minister van Economische Zaken heeft deze vragen als volgt beantwoord:


1.
Kent u het bericht gasnetwerk baart zorgen?

Ja.


2.
Bent u bereid de gasnetbeheerders te verplichten op korte termijn aan te tonen dat het bestaande systeem van zelfregulering adequaat is om de veiligheid te waarborgen, door aan hun eigen verantwoordelijkheid explicieter invulling te geven en zorg te dragen voor een aantoonbare naleving van de door hen zelf opgestelde richtlijnen, zoals de Raad voor de Transportveiligheid aanbeveelt? Zo ja, op welke termijn zal dit gebeuren?

De Raad heeft de Nederlandse gasnetbeheerders aanbevolen om aan te tonen dat het bestaande model van zelfregulering adequaat is om de veiligheid te waarborgen. Op grond van artikel 70 van de Wet Raad voor de Transportveiligheid zijn de Nederlandse gasnetbeheerders verplicht om binnen een jaar na het verschijnen van het rapport aan de minister van Verkeer en Waterstaat mee te delen op welke wijze zij gevolg geven aan de aanbeveling. Die rapportage zal ik eerst afwachten, maar ik verwacht van de gasnetbeheerders wel een constructieve houding ten aanzien van de aanbeveling.


3.
Bent u bereid de veiligheid van de gastransportnetten via regelgeving in plaats van zelfregulering veilig te stellen? Zo neen, waarom niet?

Zowel de betrouwbaarheid als de veiligheid van het gastransport maken reeds onderdeel uit van publiekrechtelijke regelgeving. Met de inwerkingtreding van de Wet wijziging Elektricteitswet1998 en Gaswet in verband met implementatie en aanscherping netbeheer op 14 juli jongstleden is de regelgeving op dat gebied uitgebreid. Nieuwe maatregelen acht ik op dit moment niet noodzakelijk. Evenwel werk ik thans aan een ministeriële regeling waarmee ik nadere regels stel ter uitwerking van de maatregelen die gericht zijn op de betrouwbaarheid en veiligheid van het gastransport. Ik ben voornemens om de toepassing van een aantal normen die door de sector ontwikkeld zijn te borgen door middel van publiekrechtelijke regelgeving.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Dhr. J. van Diepen, persvoorlichter, telefoon (070) 379 60 73, e-mail: J.S.vanDiepen@minez.nl

13 aug 04 16:05