Gemeente Haarlem


13 augustus 2004
Concerncommunicatie

211/2004
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


College informeert de raad over kraakactie Raakscomplex

Bijgaand stuur ik u ter informatie de brief die vandaag door het college van B&W is verzonden aan de leden van de gemeenteraad. In deze brief wordt de raad geïnformeerd over gang van zaken rondom het kraken van enkele panden in het Raakscomplex.

Zoals u in de brief kunt lezen is inmiddels duidelijk geworden dat het kortgeding dat de krakers hebben aangespannen tegen de Staat der Nederlanden, om ontruiming van de Wijnkerk tegen te gaan, op 2 september wordt gevoerd.
De officier van Justitie heeft besloten de uitspraak van dit kortgeding af te wachten alvorens te beslissen over ontruiming.


Bijlage: brief van college aan de raad d.d. 12 augustus 2004


Marie-José van Lent
023-5113131/06 46 215 480
mjlent@haarlem.nl

---- --


Aan de leden van de Raad


Datum
Ons kenmerk
Onderwerp

12 augustus 2004
BMmh 40154
Kraken Raakscomplex.


Geachte leden,

Op 5 augustus 2004 heeft een groep krakers een aantal onderdelen van het Raakscomplex gekraakt.

Inmiddels hebben de krakers het pand Raaks 14 weer verlaten. Dit was de conciërgewoning van de Hoeksteenkerk, die sinds kort beide eigendom zijn van de gemeente. Ook Vestestraat 1, de woning die bij de Wijnkerk hoort, is niet (meer) gekraakt.
Feitelijk zijn op dit moment nog de volgende panden door de krakers bezet:
- Jacobsstraat 6 (Wijnkerk)
- Jacobsstaat 2 (oude MULO)

De panden waar het thans nog om gaat hadden daarvoor een bepaald gebruik gehad. Relevant daarbij is of dat gebruik langer dan één jaar geleden is. Wanneer dat niet zo is begaan krakers de overtreding van artikel 429 sexies, Wetboek van Strafrecht, waarin staat dat het wederrechtelijk ingebruik nemen van een gebouw dat korter dan twaalf maanden daarvoor nog in gebruik is geweest, strafbaar is.


Van beide panden is naar ons oordeel duidelijk dat zij tot voor kort, nog ingebruik waren en dus nog geen jaar leegstaan.
De Wijnkerk was door de vorige eigenaar (Cobraspen) samen met de naastgelegen en er mee verbonden woning verhuurd. Deze huur is na de eigendomsoverdracht in juli 2004 beëindigd
De school was in ieder geval tot december 2003 in gebruik bij het Stedelijk gymnasium.

Op basis van deze feitelijke gegevens is vastgesteld dat hier sprake is van een strafbaar feit (overtreding art. 429 sexies). De politie heeft dit de krakers meegedeeld en aangezegd dat zij de panden - op vordering van de rechtshebbende -
moeten verlaten.

De gemeente heeft de krakers echter nog een mogelijkheid geboden, de panden tijdelijk te gebruiken op basis van de voorwaarden die altijd bij tijdelijk gebruik van leegstaande panden worden toegepast. De overweging onzerzijds was, dat vóór de uitspraak door de Raad van State over de nog lopende ruimtelijke ordeningprocedure, die begin oktober verwacht wordt, in ieder geval de sloop werkzaamheden nog niet kunnen beginnen. Voor de korte periode tot dat moment zou tijdelijk gebruik als antikraakwacht bespreekbaar zijn. Absolute voorwaarde daarbij was, zoals gezegd, het accepteren van de daarvoor geldende bepalingen zoals identificatie van de betrokkenen, beëindiging op eerste aanzegging van de gemeente en het zich houden aan alle wettelijke bepalingen die op het gebruik van toepassing zijn.
Hieraan ligt het beginsel van rechtsgelijkheid ten grondslag. Wat voor de één geldt, geldt ook voor de ander. In dit kader waren wij van plan delen van het gebouw waar het thans om gaat ook voor gebruik aan te bieden aan enkele organisaties die daarvoor wellicht nog belangstelling hadden.
Deze benadering past ook in de staande praktijk dat, voordat het strafrecht als uiterste middel wordt ingezet, getracht wordt om op een andere wijze een einde aan het onrechtmatige gebruik te maken. Daarna is het justitiële traject des te meer gelegitimeerd.

In een gesprek met een politiemedewerker en aan de voorzitter van ons college is door twee vertegenwoordigers van de krakers meegedeeld dat men van deze mogelijkheid geen gebruik wenst te maken.

Inmiddels hadden de krakers handtekeningen verzameld van personen die ook "tegen leegstand" waren. Opvalt dat op deze lijsten ook een aantal personen staat met woonplaatsen elders in Nederland.
De handtekeningen zijn na "een bezetting " van het Stadhuis aan onze voorzitter overhandigd.
In de publiciteit was echter het beeld ontstaan dat naaste bewoners tot de handtekeningenzetters behoorden. In een brief van 11 augustus 2004 distantieert de voorzitter van de wijkraad Vijfhoek/Raaks-Doelen zich van deze gehele actie. Men heeft er overlast van en dringt sterk aan op beëindiging van de kraakactie door overheidsingrijpen. In HD van 12 augustus 2004 is te lezen dat ook de stichting De Hoeksteen afstand neemt van deze actie.

Inmiddels hebben de krakers een kortgeding aangespannen tegen de Staat der Nederlanden, om Justitie te verhinderen over te gaan tot ontruiming van de Wijnkerk. De krakers vinden dat deze langer dan één jaar niet in gebruik is. De gemeente is in dit geding geen partij. De zitting is bepaald op 2 september 2004.
Over het andere pand, de school Jacobsstraat 2, is geen kortgeding aangevraagd.

De Officier van Justitie heeft besloten de uitspraak van het kortgeding af te wachten, alvorens te beslissen over ontruiming.

Tot slot merken wij op dat vooral het eenzijdig in de hand nemen van het recht door de krakers en het zich niet willen conformeren aan de algemeen vastgestelde regels, voor ons reden is om op een verantwoorde doch duidelijke wijze een einde te maken aan deze situatie.

Zoals uit bovenstaande blijkt zullen wij conform de regels van fatsoenlijk bestuur, wachten op de uitslag van het kortgeding.

Wij zullen u over het verloop van deze zaak nader informeren, wanneer daarvoor nieuwe gegevens beschikbaar zijn


Met vriendelijke groet,


Secretaris burgemeester
Drs. W.J. Sleddering mr. J.J.H. Pop

---- --