Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


- Kabinet wil leiderschap en andere cultuur bij overheid

Kabinet wil leiderschap en andere cultuur bij overheid

13 augustus 2004

Rijksambtenaren moeten meer leiderschap tonen en verantwoordelijkheid nemen om de cultuur binnen de overheid te veranderen. Ook moet duidelijker worden welke problemen de overheid oplost met het gevoerde beleid.
Dat schrijft minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) in de kabinetsreactie op een Externe link advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur(ROB) over de cultuur binnen de rijksoverheid.
---

De raad was gevraagd een advies te schrijven over de manier waarop de organisatiecultuur van de overheid beter kan aansluiten op de huidige en toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen.

Andere overheid De ROB constateerde in het advies dat de veranderingen die het kabinet met het actieprogramma Andere Overheid wil bereiken, niet kunnen worden gerealiseerd zonder aandacht voor de cultuur binnen de rijksoverheid.Met het actieprogramma wil het kabinet het functioneren van de overheid verbeteren en moderniseren. Het doel is een overheid die sneller en efficiënter werkt, zelf minder regels oplegt en meer ruimte en verantwoordelijkheid laat aan burgers en instellingen. Onderdeel van het actieprogramma is een rijksbrede analyse van alle taken die de overheid uitvoert.

Leiderschap
Het kabinet onderschrijft de noodzaak voor een cultuurverandering. Zo moeten hoge ambtenaren deze cultuurverandering onderdeel maken van hun werkafspraken en zelf verantwoordelijkheid nemen om deze verandering uit te dragen. Bij de rekrutering en beoordeling van topambtenaren zal ook worden gelet op het leiderschap dat zij tonen. Ook wordt de organisatiecultuur onderdeel van de takenanalyse die het kabinet gaat uitvoeren.

Oplossingen
Het kabinet wil ook dat de overheid duidelijker is over de relatie tussen het gevoerde beleid en de problemen die zij daarmee wil oplossen. Zo moeten burgerpanels mensen meer inzicht geven in welke problemen de overheid oplost en welke afspraken daarvoor worden gemaakt. Deze aanpak wordt als eerst toegepast op aansprekende dossiers, zoals veiligheid op straat, onderwijsvernieuwing en de bereikbaarheid van de zorg.

Ten slotte wil het kabinet meer aandacht voor een betere afstemming tussen beleid en uitvoering. In de voorbereiding van grote projecten zullen beleidsmakers, uitvoerders, belanghebbenden en burgers worden samengebracht.
---

---

---

---