Stad Utrecht, 09.30 uur

Utrecht 13-08-2004 - Nieuwsberichten districten stad Utrecht

Twee mannen aangehouden

UTRECHT De politie heeft in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus twee mannen aangehouden voor het opgeven van een valse naam en het plegen van verzet.

Tijdens de surveillance controleerden agenten een bestuurder op het Zandpad. De man rook sterk naar alcohol en verklaarde geen rijbewijs bij zich te hebben. Ook moest de man erg lang nadenken over zijn eigen naam en gaf een valse naam op. Tijdens de controle kwam een vriend van de man aanlopen en ging zich direct met gesprek bemoeien en begon de agenten uit te schelden. De 34-jarige man uit Vianen werd verteld dat hij beter weg kon gaan anders zou hij aangehouden worden. De man bleef zich lastig gedragen en werd steeds agressiever, zo dat de agenten pepperspray moesten gebruiken om hem aan te kunnen houden. Beiden mannen werden voor verhoor meegenomen naar het bureau.

De Vreemdelingendienst zal een onderzoek instellen naar de ware identiteit van de man.

Op 1 dag 10 radardetectoren

UTRECHT - Tijdens een normale surveillance van de politie met het onopvallende videovoertuig, troffen agenten dinsdag 10 augustus bij 10 voertuigen een radardetector aan. De bestuurders werden gecontroleerd en bekeurd in IJsselstein (1), De Bilt (2), Zeist (3) en Amersfoort (4). Het bezit van een radardetector is strafbaar, omdat het bestuurders waarschuwt voor een snelheidscontrole. Deze bestuurders remmen even af op het punt van de controle en gaan vervolgens verder met hun (vaak) te snelle en gevaarlijke rijgedrag. De Politie Utrecht is in het bezit van drie radardetector-detectoren (kortweg RDD).

De gevolgen voor de bestuurder

De radardetector wordt in beslag genomen. Als dit niet mogelijk is, omdat de detector bijvoorbeeld is ingebouwd, zijn bestuurders verplicht om hun kentekenbewijs deel I in te leveren. Binnen 28 dagen kunnen de bestuurders hun detector alsnog aan het politiebureau inleveren. Daarnaast krijgen bestuurders altijd een boete. Het Openbaar Ministerie bepaalt de hoogte van die boete (ongeveer 250,-).

Winkeldief aangehouden

UTRECHT Personeel van een winkel aan de Lange Elisabethstraat heeft donderdagmiddag een minderjarige winkeldief aangehouden.

Omstreeks 16.35 uur gingen bij de winkel de alarmpoortjes af. Personeel zag dat een jongen met een tas de winkel wilde verlaten. De 17-jarige jongen uit s-Gravenhage werd door het personeel aangehouden en overgedragen aan de politie. In de tas van de jongen zat een shirt ter waarde van 100,=. Hij werd voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Bestuurder onder invloed in de sloot

UTRECHT Donderdagavond vond op de Nedereindseweg een ongeluk plaats waarbij een bestuurder met zijn auto in de sloot belandde.

De politie werd omstreeks 18.35 uur gebeld door getuigen dat er een ongeval had plaatsgevonden en de auto in de sloot terecht was gekomen. Ter plaatse trof de politie een drijfnatte 41-jarige bestuurder uit De Meern aan. De man verklaarde de macht over zijn auto kwijtgeraakt te zijn en zo in de sloot te zijn beland.

De agenten roken een sterke alcohollucht bij de man. Na een eerste blaastest bleek dat de man te veel gedronken had. Op het bureau wees de ademanalyse 450 ug/l uit. Met een proces-verbaal en een rijverbod werd de man naar huis gestuurd.