Burgemeester Sakkers verbiedt demonstratie

Eindhoven 12-08-2004 - Demonstratie verbod

Advisering & Ondersteuning

Afd. Communicatie en Stadspromotie

Stadhuisplein 10

Telefoon (040) 238 21 93

Fax (040) 238 29 48

12 augustus 2004, no. 205

De Nationale Alliantie en Steungroep Gastvrij mogen vrijdagavond 13 augustus niet demonstreren bij O.C. Beatrixoord in Eindhoven

Sakkers verbiedt demonstraties

Burgemeester Sakkers van Eindhoven heeft besloten tot het verbieden van de aangekondigde demonstraties van de Nationale Alliantie en de Steungroep Gastvrij. Sakkers: Als ik dit zou toelaten, zouden er grote risicos op escalatie ontstaan, waardoor de openbare orde ernstig in het geding is.

In eerste instantie zou alleen de Nationale Alliantie morgen bij het O.C. Beatrixoord demonstreren. Deze demonstratie was bedoeld als een tegenreactie op de demonstratie van asielzoekers in de maand juli. Aanleiding was destijds het overlijden van een bewoonster van Beatrixoord.

In het kader van de vrijheid van meningsuiting werd de demonstratie van de Nationale Alliantie toegelaten, als deze demonstratie binnen de wettelijke kaders zou blijven. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen racistische leuzen geroepen mogen worden. Nu is de situatie veranderd. Ook de Steungroep Gast Vrij wil morgen naar Eindhoven komen. Deze groep roept mensen op om deel te nemen aan een
solidariteitsmanifestatie als support voor de asielzoekers.

Recente ervaringen elders in Nederland (Den Haag, 5 juni 2004) geven reden om aan te nemen dat de openbare orde niet gegarandeerd kan worden als beide groepen elkaar in Eindhoven treffen. De politieaanwijzingen zijn van zodanige aard dat de burgemeester geen risico neemt.

Mede tegen de achtergrond van de gevoelens die ontstaan zijn na de vreselijke gebeurtenis van vorig weekend in Eindhoven, heeft de burgemeester besloten dat deze demonstraties niet door mogen gaan.