Socialistische Partij


`Meer aandacht voor schaduwzijde Olympische Spelen'

13-08-2004 * Gisteren hebben in Athene enkele honderden bouwvakkers en sympathisanten hun collega's herdacht die zijn omgekomen tijdens de voorbereidingen van de Olympische Spelen. Zeker dertien van de Griekse arbeiders die de Olympische faciliteiten hebben gebouwd, zijn overleden tijdens de werkzaamheden. Het past de Olympische beweging om te voorkomen dat dit drama zich ooit herhaalt.

Demonstratie in Athene

Vandaag vindt de opening plaats van de Olympische Spelen in Athene. Miljoenen fans en duizenden camera's zullen zich richten op de prestaties van tienduizenden atleten. Wat helaas aan de aandacht dreigt te ontsnappen, is dat het tot stand komen van deze Spelen een zware tol heeft geëist. Door gebrekkige veiligheidsvoorzieningen, door hitte of als het gevolg van 14-urige werkdagen zijn dertien Grieken en een onbekend aantal buitenlandse en illegale arbeiders verongelukt. Amnesty International schat het totaal aantal doden op 40. Zeker 240 van hun collega's raakten gewond tijdens het werken aan de Olympische faciliteiten.

De demonstranten in Athene brachten onder de aandacht dat werknemers er alles aan hebben gedaan om de Spelen mogelijk te maken. Ze hebben een topprestatie geleverd en kunnen daarom ook beschouwd worden als helden van hetzelfde statuur als de aanwezige topsporters. Helaas krijgen zij echter niet de waardering die de atleten te wachten staat.

De tijdsdruk die uiteindelijk ontstond door vertragingen tijdens de werkzaamheden, zorgden niet alleen voor een budgetoverschrijding van 6 miljard euro ten koste van de Griekse belastingbetaler. De meeste druk belandde uiteindelijk op de schouders van de mensen op de werkvloer, die 14-urige werkdagen moesten maken in grote hitte en veiligheidsvoorschriften maar even moesten vergeten.

De SP betreurt het zeer dat hier winstbejag en prestige boven mensenlevens zijn gesteld. Het past de Olympische beweging om de slachtoffers te eren en er op toe te zien dat dit schandaal zich nooit zal herhalen. Sport mag nooit meer worden dan de belangrijkste bijzaak ter wereld - geen enkel evenement is mensenlevens waard.