Socialistische Partij

Rechteloosheid uitgeleverde verdachte mag geen trend worden

13-08-2004 * Doordat de VS de Nederlander Henk R. in Spanje heeft laten arresteren en uitleveren verliest hij de weinige bescherming die de Nederlandse wet hem nog bood. Nu staat R. - bijgenaamd de Zwarte Cobra, die overigens niet voor het eerst met Justitie in aanraking komt - met lege handen tegen de barre toestanden in de Amerikaanse cel, de lange procedure en het Amerikaanse rechtssysteem, waar strafzaken nauwelijks nog door de rechter worden beoordeeld. De SP maakt zich zorgen dat er hiermee een trend ontstaat.

De SP heeft al enige jaren grote kritiek op de wijze waarop Nederlanders aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. `Bewijs', geleverd door verdachten in ruil voor strafvermindering en illegale praktijken van Amerikaanse agenten in Nederland zijn middelen die de VS inzet om de Nederlandse staat er toe over te halen om hun onderdanen uit te leveren. "Dat we achter criminelen aan moeten zitten steun ik volop," zegt Jan de Wit, Tweede-Kamerlid voor de SP, hierover, "maar als wij daarmee het recht niet meer serieus nemen, verlagen we ons tot hun niveau. En dáár verzet ik me tegen."

Nu de Amerikaanse autoriteiten hun kans hebben gegrepen om een verdachte vanuit Spanje te laten uitleveren vervallen nog meer rechten. In een verklaring aan de Nederlandse autoriteiten heeft de Verenigde Staten zich zeer laatdunkend uitgelaten over de toch al geringe bescherming die de Nederlandse staat biedt aan haar onderdanen. Die bestaat uit de mogelijkheid van de rechter om aanvullende informatie aan te vragen, een ultieme beoordeling van de minister over de uitlevering en de garantie dat iemand die uitgeleverd wordt aan de VS ook weer teruggeleverd aan Nederland om hier de opgelegde straf uit te zitten, omgezet naar Nederlandse maatstaven. "Hinderlijk," schrijft de Officier van Justitie, Judith Friedman aan Nederland over deze bescherming, en daarom vond de VS het gemakkelijker om R. in Spanje te laten arresteren en van daaruit te laten uitleveren. Nu bestaat de kans dat Henk R. helemaal niet teruggeleverd kan worden naar Nederland om daar zijn straf uit te zitten.

De Wit vindt dat Donner meer bescherming moet bieden aan Nederlandse onderdanen die verdacht worden in de VS. Zelfs al zou de Zwarte Cobra terecht verdacht zijn, dan nog is dat geen reden om hem te onderwerpen aan een rechtssysteem dat minder bescherming biedt aan een verdachte dan de Nederlandse. Hij heeft de minister van Justitie, Donner, onmiddellijk opheldering gevraagd over de gang van zaken. "Het moet niet zo worden dat door deze constructie ons toch al schamele uitleveringbeleid verder wordt ondergraven. We moeten onze rug recht houden tegenover de VS."