Politie Friesland

Politieberichten 13/8 (13.00 uur) t/m 14.8 (13.00 uur)

Fryslân 14-08-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 11.20 uur vond op de kruising Planetenlaan / Poolsterweg een aanrijding plaats. Een 50-jarige automobilist uit Leeuwarden reed over de Poolsterweg en gaf op de kruising geen voorrang aan een 41-jarige automobilist uit Leeuwarden. De 50-jarige negeerde de haaientanden op het wegdek. Brandweer heeft de auto van de 41-jarige opengeknipt en de bestuurder is per ambulance overgebracht naar MCL Zuid en kon na behandeling weer naar huis. Had een gekneusde schouder,

Dokkum: rijden zonder rijbewijs
Vrijdag omstreeks 14.15 uur werd op de Rondweg-west een 44-jarige automobilist uit Kollumerzwaag gecontroleerd. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs.

Leeuwarden: straatroof
Vrijdag tussen 00.00 uur en 00.15 uur werd een 38-jarige inwoonster van Leeuwarden op de Archipelweg bedreigd door een viertal junkachtige types. Zij is hierbij geslagen en geschopt. Tevens werd haar portemonnee gestolen.

Twijzel: doodslag c.q. moord
Vrijdag omstreeks 15.30 uur rijdt een 23-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde op de Mounewei Op de kruising van de Mounewei en de Rijksstraatweg komt hij een 18-jarige inwoner van Zwaagwesteinde tegen, die op een snorfiets rijdt. Vervolgens rijden beiden richting Twijzelerheide. De automobilist rijdt tegen de snorfiets, waardoor deze komt te vallen. De automobilist stapt uit en begint met een knuppel op de 18-jarige te slaan. De 18-jarige vlucht naar een woning en de 23-jarige rent hem achterna. De 23-jarige slaat weer met de knuppel en de 18-jarige steekt de 23-jarige met een mes. De bewoner van de woning waarheen de 18-jarige was gevlucht, wist beide partijen te scheiden en hierna vertrekt de 23-jarige. De 18-jarige werd aangehouden en de snorfiets werd overgebracht naar het bureau. De 23-jarige meldde zich op het bureau en werd onmiddellijk aangehouden. Zowel het mes als de knuppel zijn in beslag genomen en beide personen zijn in verzekering gesteld. Een nader onderzoek zal worden ingesteld. Ook de auto van de 23-jarige is in beslag genomen voor technisch onderzoek.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Vrijdag tussen 15.55 uur en 16.00 uur werd de gsm uit de broekzak van een 45-jarige inwoner van Velp gerold. Dit gebeurde op de Centrale.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 18.00 uur werd in een supermarkt aan de Jister een 27-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had voor 6.20 aan goederen weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 28-jarige inwoner van Heerenveen.

Lemmer: verkeerstoezicht
Vrijdag tussen 16.00 uur en 18.00 uur werd een rijdend een verkeerscontrole gehouden. Bekeurd werden:

1 x rijden zonder geldig rijbewijs

2 x rijden in strijd met een geslotenverklaring

1 x rijden met een aanhangwagen zonder geldige kentekenplaat
3 x parkeren in strijd met een parkeerverbod.

Leeuwarden: openlijke geweldpleging
Vrijdag omstreeks 19.40 uur werd melding gemaakt dat bij het tunneltje ter hoogte van de Leeuwarden courant en de Oostergoweg een persoon in elkaar geslagen zou zijn door een viertal mannen. Ter plaatse werd de politie aangesproken door beide slachtoffers, een 15-jarige en een 17-jarige, beiden uit Leeuwarden. De vier daders waren weggelopen richting Huizumerlaan. Op de Menningstraat werden de mannen aangetroffen en aangesproken. Een van de vier zou niets gedaan hebben en vervolgens werden een 19-jarige, een 17-jarige en een 17-jarige, allen uit Leeuwarden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tijdens het onderzoek in eerste instantie bleek een 17-jarige niet betrokken te zijn geweest bij de mishandeling en kon het bureau weer verlaten Tegen de andere 17-jarige wordt proces-verbaal minderjarige verdachte opgemaakt en tegen de 19-jarige werd proces-verbaal opgemaakt. Mogelijke oorzaak een eerdere ruzie tussen de 17-jarige verdachte en de 15-jarige aangever.

Grou: toezicht te water
Vrijdag werd in samenwerking met de Provinciale Waterstaat toezicht gehouden op de binnenwateren. Op het Pikmeer werden drie bekeuringen uitgeschreven voor te snel varen Op de Dokkumer EE ook een bekeuring voor te snel varen. Tevens ook in Camminghaburen en Wargeastervaart.

Terschelling-West: vernieler aangehouden
Vrijdag omstreeks 19.30 uur werd in een bedrijf aan de Torenstraat een 16-jarige inwoner van Niedorp aangehouden. Hij had met een poolbal tegen een geparkeerd staande auto gegooid aan de Torenstraat. Dit was gezien door de eigenaresse van de auto, een 43-jarige inwoonster van Terschelling-West. Na de daad was de jongen weggelopen met een paar vrienden en kon dus in het bedrijf worden aangehouden.

Drachten: mishandelaar aangehouden
Vrijdag omstreeks 22.10 werd door de Stichting Stadswacht Smallingerland op het Raadhuisplein een 16-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Hij zou op de Noordkade een 47-jarige inwoner van Drachten hebben mishandeld. De man zou in het gezicht geslagen zijn en op de grond nog nagetrapt zijn. De man komt in de loop van de zaterdag aangifte hiervan doen.

Dokkum: algemene verkeerscontrole
Vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur werd op de motor een verkeerscontrole gehouden. Bekeurd werden: 1 keer onjuiste kentekenplaat aan de voorzijde van een auto
7 keer voor het niet dragen van de gordel

1 keer rijden in verband met een geslotenverklaring
een 21-jarige inwoner van Dokkum voor het niet hebben van een bromfietscertificaat
een 22-jarige inwoner van Zwaagwesteinde voor het niet hebben van een bromfietscertificaat
een 21-jarige inwoner van Driesum voor voeren mistlicht en niet dragen gordel

Rijden onder invloed
Verzamelmutatie (Datum, tijd, plaats, personalia, promillage en bijzonderheden)
Vrijdag, 23.00 uur, Vrouwenparochie, J.P. van der Bildtstraat, 19-jarige automobilist uit Sint Annaparochie, 430 ug/l rijverbod 4 uur.
Zaterdag, 00.50 uur, Lemmer, Plattedijk, 58-jarige automobilist uit Bolsward, 300 ug/l
Zaterdag 02.00 uur Lies (gem. Terschelling) Hoofdweg, 55-jarige automobiliste Midsland, 285 ug/l
Zaterdag, 02.40 uur, Leeuwarden, Egelantierstraat, 38-jarige automobilist uit Leeuwarden, 280 ug/l, rijverbod 1 uur
Zaterdag, 03.25 uur, Balk, Menno Sominszstraat, 33-jarige automobilist uit Balk, 505 ug/l

Leeuwarden; heling
Zaterdag omstreeks 00.15 uur werd op de Wirdumerdijk een 17-jarige inwoner van Leeuwarden gecontroleerd. Hij had een fiets bij zich zonder slot Bij controle van deze fiets bleek, dat de fiets vorig jaar gestolen was in Sneek. De 17-jarige werd aangehouden en de fiets werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Onderzoek wordt ingesteld.

Leeuwarden; flessentrekkerij
Zaterdag omstreeks 02.15 uur werd in een bedrijf aan de Tuinen een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man wilde zijn rekening niet betalen en werd hierom aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Aangifte werd gedaan door een 56-jarige inwoner Van Harlingen.

Franeker: niet voldoen bevel of vordering.
Zaterdag omstreeks 03.35 uur was een groep uit een bedrijf gezet. Er zou in het bedrijf een klein relletje geweest zijn. Toen de politie ter plaatse kwam, werd de groep die op straat stond gesommeerd zich te verwijderen. Dit werd gedeeltelijk gedaan. Toen binnen alles gehoord was en de politie weer buiten was, stonden nog enkele mannen bij de zaak. Wederom gesommeerd zich te verwijderen. Een 24-jarige inwoner van Franeker gaf geen gehoor en is aangehouden voor niet voldoen bevel of vordering.Hij is overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: verlaten plaats aanrijding
Zaterdag omstreeks 05.00 uur werd op de vluchtstrook van de A32 richting Leeuwarden een camper aangetroffen met schade. De motor was nog warm en er was niemand aanwezig. Gelijk kwam een melding binnen dat bij een benzinepomp aan de Rijksweg A32 bij Wirdum een dieselpomp en een pinzuil van de grond was gereden.Toen de politie op het fietspad nabij de Werpsterhoek was, lag daar een manspersoon op de grond en 100 meter verderop stond een ander manspersoon. Degene die lag was een 17-jarige inwoner van Leeuwarden. Deze persoon had sleutels bij hem, die pasten op de camper. Ook bleek dat de camper op naam stond van de vader van de 17-jarige. De camper bleek niet verzekerd te zijn en had ook geen geldige APK/ De 17-jarige had gedronken en blies op het bureau 620 ug/l. De andere persoon was weggelopen en kwam even later weer bij de politie. Ook hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte van de vernieling van de pomp werd ghedaan door een 36-jarige inwoner van Akkrum. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Leeuwarden: straatroof
Vrijdag omstreeks 23.00 uur werd een 25-jarige inwoner van Leeuwarden in de protiek van zijn woning aangesproken door twee mannen. Ze wilden geld van de 25-jarige hebben.Onder bedreiging moest hij zijn sieraden afgeven. Signalement:
Turks uiterlijk, ongeveer 23 jaar oud, lengte ongeveer 1.73 m. had zwart kort haar met slag en bruine ogen. Dader droeg donkere kleding en zag er verzorgd uit. Spraak nederlands met een buitenlands accent. Tweede dader: donker uiterlijk,ongeveer 23 jaar oud, lengte ongeveer
1.80 m, gemillimeterd kroeshaar, donkere ogen, donkere kleding en verzorgd uiterlijk.