Gemeente Amsterdam

Zeeliederenfestival in het Scheepvaartmuseum
21 juli 2004 - Scheepvaartmuseum

Het Zeeliederenfestival vindt zaterdag 14 en zondag 15 augustus weer plaats in het Scheepvaartmuseum. Het Zeeliederenfestival is een jaarlijks terugkerend evenement dat altijd veel bezoekers trekt. Ook dit jaar is het twee dagen lang genieten van gepassioneerde zang, meeslepende muziek, lekkere hapjes en een vaartocht op het stoomschip Christiaan Brunings (met een koor aan boord!). En natuurlijk is er alle gelegenheid om mee te zingen!

De koren

Acteurs

Het Scheepvaartmuseum is ook tijdens dit feestelijke weekend geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het programma begint rond een uur of 12.00 en duurt tot 16.45 uur. Op de steiger en de binnenplaats van het museum treden onafgebroken koren op. Beide dagen eindigen met een indrukwekkende samenzang van alle koren (en enthousiaste bezoekers) op de binnenplaats. Het meer dan honderd jaar oude stoomschip Christiaan Brunings maakt per dag drie rondvaarten door de Amsterdamse haven, natuurlijk met een koor aan boord. In het museum zijn die dag programmaboekjes verkrijgbaar waarin een groot aantal liedteksten is opgenomen. Meezingen is dus geen probleem!

De koren komen ook dit jaar weer uit alle windstreken. Natuurlijk zijn er optredens van ons "eigen" Weespertrekvaart Mannenkoor en het Amsterdams Havenkoor. Een andere bekende is het koor Bravoure uit Woerden. Nieuw dit jaar zijn de Enkhuizer Sjappetouwtjes, Rumor di Mare (Leiden), Voor de Mast (Katwijk) en de Piipegaeltsje Sjongers (Rottevalle, Friesland).

Shanties en zeeliederen

Shanties worden al sinds de negentiende eeuw gezongen, voornamelijk aan boord van de grote zeilschepen. Ze komen in allerlei talen voor, maar de meest gangbare taal is het Engels. De liederen werden vooral gezongen om een ritme in het werk te vinden en het zware werk met vereende krachten te kunnen uitvoeren. Daarnaast gaan de songs over het afscheid nemen, het gevaar, de vrouwen, het avontuur en het verlangen naar de thuisreis.

De Ontdekking van de Wereld

Het Scheepvaartmuseum staat dit jaar in het teken van de Ontdekking van de Wereld. In de gelijknamige tentoonstelling maak je op een spannende manier kennis met de Nederlanders in vreemd vaarwater. Het Zeeliederenfestival heeft dan ook als thema De Ontdekking van de wereld.

© Gemeente Amsterdam