KWF KANKERBESTRIJDING

Ex-kankerpatiënt zwemt IJsselmeer over als tegenprestatie

Amsterdam/Dordrecht 11 augustus 2004 - Drie jaar na kanker zwemt Maarten van de Weijden (23) op zaterdag 14 augustus ten bate van KWF Kankerbestrijding de IJsselmeermarathon, een afstand van 25 km. van Stavoren naar Medemblik. Maarten doet dit als tegenprestatie voor zijn herstel van leukemie. Dit herstel, van genezing wil Maarten nog niet spreken, dankt hij namelijk mede aan stamcel-transplantatie, een nieuwe behandeling die ontwikkeld is met subsidie van KWF Kankerbestrijding. 'Ik had het geluk te mogen herstellen, dat gun ik ook anderen'. aldus de uit Warmenhuizen (N-H) afkomstige wiskundestudent en topzwemmer op zijn website
www.detegenprestatie.nl Op girorekening 12817 van KWF Kankerbestrijding te Amsterdam is voor Maarten's tegenprestatie inmiddels al meer dan 20.000 euro gestort.

'Gouden medaille'
In haar column in de Telegraaf van 8 augustus beschreef Erica Terpstra deze 'Lance Armstrong' van de Nederlandse zwemsport als een 'andere sportheld' en reikte hem een 'gouden medaille' uit voor zijn come back en voor zijn actie ten bate van KWF Kankerbestrijding. 'Maarten, de eerste medaille waar we hartstikke trots op zijn, komt jou toe. Natuurlijk is die van goud. Net als jouw hart!' Op Maarten's website betuigt zij samen met onder meer Premier Balkenende, Koos Alberts, Pieter van de Hoogenband en KWF-voorzitter Marten Oosting, steun aan Maarten's actie. De KNZB heeft al haar leden, andere sportbonden, zwembaden en sponsoren opgeroepen Maarten's tegenprestatie financieel te steunen.

Records
De IJsselmeermarathon start om 09.00 uur in de Oude Haven van Stavoren. Als de weersomstandig-heden het toestaan, wil Maarten het record verbeteren. Dit staat sinds vorig jaar op naam van de Duitser Timm Leuchtmann met een tijd van 4.33.04. Dit zou betekenen dat Maarten rond half twee finisht in Medemblik. De finish is bij Cafe Brakeboer aan de Oosterhaven.
In maart van dit jaar verbeterde Maarten het tien jaar oude record van Marcel Wouda op de 800 m. vrije slag en begin juni plaatste hij zich voor de Wereldkampioenschappen lange afstand zwemmen in Abu Dhabi eind dit jaar. Op 11 juli won hij de 6 km lange Lekrace van Beusichem naar Culemborg en op zaterdag 17 juli werd hij in Tilburg nationaal kampioen op de 10 km.


---mededeling voor redakties,