TNO

TNO ontwerpt zonwerende helm olympische roeier Lippits

13-08-2004 - Zaterdag 14 augustus draagt Olympisch skiffeur Dirk Lippits in Athene voor het eerst een speciale helm die de zon van zijn hoofd weert, maar die de luchtstroom langs de hoofdhuid niet belemmert. Door deze ongehinderde luchtstroom kan het zweet beter verdampen en is de warmte-afgifte optimaal. De witte of zilveren kleuren van de helm zorgen voor een maximale reflexie van de zonnestraling. Hierdoor wordt minder warmte opgenomen door de hoofdhuid.

Olympisch skiffeur Dirk Lippits

Tijdens de Olympische Spelen in Athene zijn de hitte en zonnestraling grote problemen voor de atleten omdat ze tijdens hun prestatie hun warmte niet kwijt kunnen. Om deze prestatievermindering tegen te gaan, zijn er voorafgaande aan de Olympische Spelen bij TNO verschillende projecten uitgevoerd. In één van deze projecten hebben DSM en TNO samengewerkt om een zonwerend hoofddeksel te ontwikkelen.

In het onderzoek uitgevoerd in opdracht van DSM bij TNO is het nieuwe hoofddeksel vergeleken met blootshoofds roeien en roeien met een klassiek petje. Hieruit is gebleken dat de huidtemperatuur bij het gebruik van het nieuwe hoofddeksel tussen de 0.2 en 0.5°C lager is. Door de zonnestraling tegen te gaan, zonder de warmte-afgifte van het lichaam te belemmeren, zal de temperatuur minder snel stijgen. Dit verbetert de prestatie. Omdat dit hoofddeksel een relatief klein oppervlakte van de huid beschermt tegen de zonnestraling, zal het effect niet groot zijn. Maar in de topsport zijn de verschillen erg klein en kan dit het verschil tussen winst en verlies betekenen!

Nieuwsredactie, TNO

TNO Industrie

Contactpersoon

Johan Pastoor

TNO Industrie

T 040 265 08 99

j.pastoor@ind.tno.nl