ChristenUnie


Wéér een prijs! Zaterdag 14 Augustus 2004 - 00:47

Wat een happening! Terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam, vierden duizenden jongeren een grandioos feest. Wij deden gezllig mee, zeker toen bleek dat de festivalgangers de ChristenUnie met overtuiging de onderscheiding meest christelijk-sociale partij van Nederland toekenden. Het was een feest in de modder, maar dat is voor politici geen probleem.

Leuk idee van het Flevofestival om een verkiezing van de meest christelijk-sociale partij van Nederland te organiseren. Een journalist van het Nederlands Dagblad vroeg of het doorgestoken kaart is. Hoezo? Natuurlijk wilden wij de verkiezing graag winnen, maar het Flevofestival organiseert zoiets echt niet om de ChristenUnie te plezieren.

In een overvolle tent - buiten regende het héél erg hard! - debatteerden Jan de Vries (CDA), Harry van Bommel (SP) en André Rouvoet (ChristenUnie) over o.a. de bezuinigingen in de zorg en het asielbeleid. De boodschap van André was helder: "Natuurlijk moet er bezuinigd worden, maar het kabinet zegt dat we nu met z'n allen een stapje terug moeten doen om later weer een stapje vooruit te doen. Het vergeet dat er mensen zijn die geen stapje terug kunnen doen. Het is toch onbestaanbaar dat er in het welvarende Nederland mensen niet meer rond kunnen komen, terwijl er nog steeds kapitale villa's worden neergezet met overheidssteun?"

De festivalgangers applaudiseerden na afloop van het debat voor de afzonderlijke debaters en maakten zo hun voorkeur bekend. Harry van Bommel kreeg een steviger applaus dan Jan de Vries. Dat verbaasde mij, want Jan deed het goed. Hij gaf soms zijn persoonlijke mening in plaats van die van zijn fractie. Daar prikte het publiek blijkbaar toch doorheen, want hij werd afgerekend op het harde bezuinigingsbeleid van het kabinet. Het moet het CDA desondanks te denken geven dat er meer waardering was voor Harry van Bommel en zijn SP. Het applaus voor André was overtuigend enthousiaster en aanhoudender dan het applaus voor de andere twee. Dat verbaasde mij ook. Natuurlijk komen veel Flevogangers uit onze traditionele achterban, maar het Flevopubliek is breder. Er zijn ook veel jongeren uit delen van de PKN die niet eerder zó aangesproken werden door de politiek van de ChristenUnie. Dat is winst!

Toen het debat was afgelopen regende het nog steeds. Het was bovendien donker geworden. Over het soppige terrein liepen we naar de auto. Twee van m'n kinderen - Wilmer en Corrinne - staan vier dagen op Flevo. Lekker in een tentje. Nat. Nat. Nat. Maar ze zitten er niet zo mee. De stemming zit er goed in. Ik was blij dat ik toch naar huis kon...

Nico Schipper

---