Gemeente Den Helder

05-08-2004 15 augustus herdenking Den Helder: vrijheid vraagt verantwoordelijkheid

Zondag 15 augustus herdenkt Den Helder dat het keizerrijk Japan in 1945 op deze datum capituleerde voor de geallieerde strijdkrachten. Hiermee kwam een eind aan de Tweede Wereldoorlog in de Oost. De herdenking vindt plaats bij het monument Voor hen die vielen op de rotonde De Vijfsprong aan de Middenweg Javastraat en begint om 11.00 uur. U bent hierbij van harte welkom. Kransen en bloemstukken kunnen voorzien van naam die dag tussen 09.15 en 10.15 uur afgeleverd worden bij het monument op De Vijfsprong. Na afloop van de plechtigheid is er een informeel samenzijn in de Oranjerie aan de Soembastraat 83, Den Helder.
Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn zitplaatsen beschikbaar. U kunt die tot donderdag 12 augustus reserveren bij mevrouw W. Postma-Reindorp, telefoonnummer (0223) 643362, alleen op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur, of per e-mail, j.postma1@quicknet.nl.

Vrijheid vraagt verantwoordelijkheid
De Stichting 15 Augustus Herdenking Den Helder organiseert deze herdenking om recht te doen aan de velen die hun leven moesten laten in de gevechten en andere verschrikkingen gedurende de strijd tegen Japan, de bezetting van het voormalige Nederland Oost-Indië en de Bersiap-periode die volgde op de Tweede Wereldoorlog. Vele landgenoten moesten in die tijd repatriëren en in Nederland verder leven met hun herinneringen en traumas, veelal nog tot op de dag van vandaag. Het thema dit jaar, Vrijheid vraagt verantwoordelijkheid, verwijst naar het feit dat vrijheid niet gratis is. Vrij zijn doet een beroep op ons, zoals het een beroep deed op hen die met inzet van al hun krachten gestreden hebben voor die vrijheid, die het hoogste offer brachten in de strijd op het land, in de lucht en op zee. In kampen en onder het onmenselijke regime van dwangarbeid. Vrijheid draagt verantwoordelijkheid: voor de volgende generaties betekent dat de verantwoordelijkheid om goed te luisteren naar de verhalen hoe naar de vrijheid werd verlangd en hoe die tenslotte werd gewonnen. Verantwoordelijkheid om vandaag de formele vrijheid echte kwaliteit te geven door ons in te zetten voor veiligheid en wat we maar kunnen doen voor onze medemensen, in onze buurt, in de vrije ruimte die ons gegeven is en voor ons bevochten.

Vlaginstructies
Op 15 augustus mag u uitgebreid vlaggen. Dit betekent dat op die dag de vlag de gehele dag in top wordt uitgestoken. Die vlag mag desgewenst vergezeld gaan van de Vier Vrijheid-wimpel. De Stichting 15 Augustus Herdenking Den Helder vraagt de bedrijven en omwonenden van het monument en bewoners van de Javastraat uit piëteit de vlag tijdens de herdenking halfstok te hangen en na afloop van de herdenking, om 12.00 uur, de vlag in top te hijsen.

Afzetting rotonde
In verband met de herdenking is de rotonde De Vijfsprong tussen 10.30 en 12.30 uur afgesloten voor al het verkeer. Het verkeer wordt via andere routes omgeleid.