Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderwerp: Red de duinen, spaar het konijn!

Afzender: Marc Janssen, 071-5160490 (06 45616703)

Datum: 12 augustus 2004

De Stichting Duinbehoud is diep teleurgesteld over het besluit van minister Veerman om door te gaan met de jacht op konijnen. De Stichting Duinbehoud had gevraagd om de jacht te verbieden vanwege de slechte stand van het konijn in Nederland. De Stichting Duinbehoud zal doorgaan met haar acties voor een betere bescherming van de konijnen.

Vanaf zondag 15 augustus a.s. mag er weer op konijnen worden geschoten. Maar het gaat de laatste jaren niet goed met het konijn: virusziekten als myxomatose en VHS hebben de konijnenstand enorm aangetast. Daar bovenop komt nog eens de jacht op konijnen.

Met hun gegraas en gegraaf zijn konijnen onmisbaar voor de instandhouding van het unieke duinlandschap. Die belangrijke rol in het duingebied kunnen zij niet langer vervullen. Het afschieten van de resterende konijnen is daarmee voor Duinbehoud onaanvaardbaar geworden. Duinbehoud roept de minister daarom nu nog eens op: red de duinen, spaar het konijn!

Eerder deze week adviseerde het Faunafonds de minister dat er geen belemmeringen zijn voor het doorgaan van de konijnenjacht. De Stichting Duinbehoud vindt dat sprake is van een onevenwichtig advies. Het Faunafonds beweert dat de jacht in de duinen toch al gesloten is, omdat de gebieden allemaal wettelijk beschermd zijn. Helaas, dat geldt voor niet meer dan de helft van het duingebied. Het argument dat ook na de myxomatose herstel mogelijk bleek, overtuigt evenmin. Het Faunafonds vindt het acceptabel dat de populaties instorten tot 1% van het niveau van voor het uitbreken van de ziekte. Op dat moment is het voor de duinen al te laat! Alleen met rust laten van de konijnenpopulatie, ook buiten de duinen, kan tot spoedig herstel leiden.

Duinbehoud zal haar acties voortzetten richting Tweede Kamer en ook steun zoeken bij terreinbeherende organisatie voor het stoppen van de jacht op konijnen. Staken van de jacht op de resterende konijnen is in het belang van het konijn, de jager en de duinen!

EINDE BERICHT

De geplande actie van de Stichting Duinbehoud om op vrijdag 13 augustus een manifest aan te bieden aan minister Veerman gaat vanwege het besluit van de minister niet door. De actie zal zich nu richten op de Tweede Kamer.

Voor nadere informatie kunt u contact op nemen met Marc Janssen, 071-5160490 (06 45616703) / marc@duinbehoud.nl

De Stichting Duinbehoud is lid van de vereniging Kust en Zee www.kustenzee.nl

==========================================

Aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Voedselkwaliteit
Dhr. Dr. C.P. Veerman
Postbus 20401
2500 EK Den Haag

MJ/04066/A Marc Janssen 10 augustus 2004

Advies konijn

Geachte heer Veerman,

Gaarne maakt de Stichting Duinbehoud gebruik van de mogelijkheid om te reageren op het advies dat u onlangs heeft ontvangen van het Faunafonds betreffende de jacht op konijnen. Dit advies komt er kort gezegd op neer, dat er naar de mening van het Faunafonds onvoldoende redenen zijn om de huidige jachtregeling ten aanzien van het konijn aan te passen en er derhalve per 15 augustus zou kunnen worden gejaagd op konijnen.

Het Faunafonds voert daarbij als argument aan, dat er in de vele gebieden waar de konijnenstand laag is er toch al niet wordt gejaagd en het derhalve niet nodig is om de jacht te verbieden. Voor de Stichting Duinbehoud is de (al jaren voortdurende) lage konijnenstand juist aanleiding om de uitzonderingspositie van het konijn in de Flora- en Faunawet te verlaten en het konijn dezelfde bescherming te geven als andere diersoorten in Nederland.

Het Faunafonds onderschrijft tevens uw argument, dat er in de (beperkte) gebieden waar de konijnenstand nog hoog is er schade optreedt door die konijnen en er derhalve op basis van een landelijke vrijstelling moet/kan worden gejaagd. De Stichting Duinbehoud heeft in haar brief echter proberen aan te geven dat konijnen lang niet altijd schadelijk zijn en zelfs zeer nuttig kunnen zijn bij het natuurbeheer. Zowel in natuurgebieden als ook in stedelijke gebieden en op braak liggende terreinen is van grote schade door een hoge konijnenstand geen sprake (maar kan er wel worden gejaagd volgens de huidige regeling). De Stichting Duinbehoud is van mening dat deze lokaal hoge konijnenstand, met veel variatie in genetisch materiaal, van nut kan zijn bij het ontwikkelen van weerstand tegen de VHS-ziekte

Het Faunafonds voert tevens als argument aan, dat de konijnenpopulatie zich op termijn vanzelf zal herstellen van het VHS-virus. Tot op heden zijn ons echter geen aanwijzingen bekend die daarop wijzen. Op dit punt is er een duidelijk verschil met de wijze waarop de konijnenpopulatie zich heeft hersteld van de myxomatose. Het verzoek van de Stichting Duinbehoud om de jacht op konijnen te stoppen is er juist op gericht om de omstandigheden te verbeteren waaronder het herstel van het VHS-virus zou kunnen plaatsvinden. De argumentatie daarbij is, dat een grotere populatie met meer genetische variatie beter in staat is om resistentie tegen virusinfecties te ontwikkelen.

Het Faunafonds voert tevens als argument aan, dat nagenoeg al het duingebied in ons land krachtens de Natuurbeschermingswet is aangewezen als beschermd of staatsnatuurmonument en dat er op grond van artikel 46 van die wet niet mag worden gejaagd in die gebieden. Op dit punt echter is het Faunafonds verkeerd geïnformeerd. Op dit moment is minder dan de helft van het Nederlands duingebied aangewezen als beschermd of staatsnatuurmonument. In meer dan de helft van de duingebieden is deze beschermende werking van de Natuurbeschermingswet niet van toepassing en kan er derhalve per 15 augustus worden gejaagd op konijnen. In de geest van artikel 46 van de Flora- en Faunawet zou het logisch zijn om naast de beschermde of staatsnatuurmonument uit de Natuurbeschermingswet ook de Vogel- en Habitatrichtlijngebieden te laten vallen onder de werking van artikel 46 van de Flora- en Faunawet. Bij deze doet de Stichting Duinbehoud dan ook het verzoek aan u om dit op zo kort mogelijke termijn te realiseren.

Met vriendelijk groeten,

Drs. M.P.J.M. Janssen
directeur

---- --