Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

Nederlandse militair gesneuveld in Irak

Tijdens een beschieting in de buurt van Ar Rumaythah is op zaterdagavond 14 augustus een 29 jarige wachtmeester der eerste klasse van de Koninklijke Marechaussee om het leven gekomen. Vijf andere militairen, een van de Marechaussee en vier van Landmacht, zijn ernstig gewond geraakt. Zij zijn buiten levensgevaar en hun toestand is stabiel. Een aantal militairen raakte lichtgewond. De familie van de gesneuvelde militair is inmiddels geïnformeerd.

De beschieting begon naar alle waarschijnlijkheid met een aanval op een Nederlands militair voertuig in de buurt van de Ar Rumaythah, een van de compagnielocaties van het Nederlandse SFIR bataljon. Daarna zijn militairen van de zogeheten Quick Reaction Force ingezet. Ook zijn Apache gevechtshelikopters ingezet. Ten behoeve van de medische evacuatie is gebruik gemaakt van een Amerikaanse Black Hawk helikopter met een Nederlands medisch team.
Tot nu toe is onbekend wie de aanval op de Nederlandse militairen heeft uitgevoerd. Zoals gebruikelijk stelt de Koninklijke Marechaussee een onderzoek in.

Enige tijd na dit incident is de compagnielocatie Ar Rumaythah zelf beschoten. Geen van de op deze locatie aanwezige militairen werd daarbij geraakt.

15 augustus 2004
Directie Voorlichting
Ministerie van Defensie
Contactpersonen J.B. Veen 06 53360029
M.M. Gelauf 06 20302345

15 aug 04 07:32