Politie Groningen

Persberichten zondag 15 augustus 2004

provincie Groningen, 15-08-2004 -

Groningen: Stadjer voor inbraak auto aangehouden
De politie heeft zaterdagochtend in de Petrus Hendrikszstraat een 24-jarige man uit Groningen aangehouden voor een inbraak in een auto. Door getuigen werd gezien dat de man in een personenauto zat. Ook constateerden zij dat een portierruit van de auto was geforceerd. Zij spraken de verdachte aan, die vervolgens het hazenpad koos. De getuigen waarschuwden de politie, die de man konden inrekenen. Hij werd op het politiebureau gehoord. Na verhoor mocht de Stadjer het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: agressieve man aangehouden
In een supermarkt aan het Akerkhof heeft de politie zaterdagavond een 47-jarige man uit Groningen aangehouden voor huisvredebreuk en belediging. De Stadjer werd door personeel in de supermarkt gesignaleerd, terwijl de man een winkelverbod had. Hierop werd de politie gewaarschuwd, die hem in de supermarkt wilden inrekenen. Bij zijn aanhouding werd de man plotseling agressief en schopte een politieman tegen zijn been. De verdachte kon met gepast geweld worden overmeesterd. Hij bleef recalcitrant en beledigde de dienders door ze uit te schelden. De Stadjer werd gehoord en mocht daarna het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: vechtersbazen aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht in de Poelestraat, Visserstraat en Oosterstraat drie mannen van 18, 20 en 22 jaar, allen uit Groningen, aangehouden voor openlijke geweldpleging. De Stadjers worden ervan verdacht dat zij in de Poelestraat meerdere vrouwen hebben mishandeld. De verdachten konden worden ingerekend op aanwijzing van twee slachtoffers, vrouwen van 19 en 21 jaar uit Groningen. Ook werden de beelden van het cameratoezicht gebruikt bij de aanhoudingen. De drie vechtersbazen werden ingesloten. Bij de 20-jarige man trof de politie een mes aan. Het wapen werd inbeslaggenomen. De verdachten worden vandaag gehoord. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: alcomobilist op herhaling
De politie heeft zaterdagnacht een 24-jarige man uit Nieuwegein op de Vismarkt aangehouden voor rijden onder invloed. De man werd in zijn auto gecontroleerd. Een blaastest op straat wees uit dat de Utrechter te veel had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau bleek dat hij 1,1 promille alcohol in zijn bloed had. De 24-jarige werd voor de derde keer in een jaar aangehouden voor rijden onder invloed. Hij moest daarom zijn rijbewijs inleveren. Na verhoor mocht de man het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Nuis: Fries rijdt door na ongeval op A7
De politie heeft zaterdagochtend op het Van der Waalspark in Leek een 30-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor rijden onder invloed. De Fries had op de snelweg A7 een aanrijding veroorzaakt met een 52-jarige automobiliste uit Marum. Door de aanrijding kwam de 30-jarige met zijn auto in de berm van de snelweg terecht. Na het ongeval verliet de verdachte de plaats van het ongeval en reed hij weg in de richting van Leek. Ook de Marumse verliet de plek van de aanrijding om de politie te waarschuwen. De politie trof na een zoektocht op het van der Waalspark een personenauto aan, die zwaar beschadigd was. Even later meldde de Fries zich als bestuurder van de auto bij de politie. De man had alcohol gedronken. Een ademanalysetest op het politiebureau wees uit dat de verdachte te veel alcohol had gedronken. (promillage niet bekend) Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Delfzijl: jongen (16) aangehouden na zware mishandeling De politie heeft zaterdagnacht in een discotheek op de Oude Schans een 16-jarige jongen uit Delfzijl aangehouden voor zware mishandeling. Politieagenten bevonden zich in de discotheek en zagen dat een 24-jarige man uit Delfzijl naar buiten werd gebracht. De man bleek bij de toiletten in de disco te zijn geslagen. Hij werd met verwondingen aan het hoofd door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Uit onderzoek bleek dat de 16-jarige jongen als verdachte kon worden aangemerkt. De knaap werd in de disco getraceerd en direct ingerekend. Hij werd ingesloten en zal vandaag worden gehoord. De politie stelt een onderzoek in.

Pieterburen: moeder en zoon aangehouden na bedreiging vuurwapen De politie heeft zaterdagnacht op het Martenspad en de Hoofdstraat een 48-jarige vrouw uit Pieterburen en een 26-jarige man uit Baarn aangehouden voor bedreiging en overtreding van de Wet Wapens en Munitie. De vrouw was bij de sportvelden met een vuurwapen aankomen lopen, waarna zij naar haar zoon in de feesttent liep. Daar kregen moeder en zoon onenigheid met elkaar. Hierbij nam de zoon het vuurwapen af en richtte hij het wapen in de richting van omstanders. Ook werd door getuigen verklaard dat door de man enkele keren is geschoten. De politie werd gewaarschuwd, waarna moeder en zoon konden worden aangehouden. De 26-jarige verkeerde behoorlijk onder invloed en wilde net weglopen. In de Hoofdstraat sloeg hij een fietser en trapte en sloeg de man ook tegen de politieauto. Beide verdachten werden ingesloten. Zij zullen vandaag worden gehoord. De politie trof het vuurwapen op aanwijzing van getuigen in bossages aan. Het betrof een revolver dat in ieder geval voor afdreiging geschikt is en van de buitenkant niet van echt te onderscheiden is. Het wapen werd inbeslaggenomen. De technische recherche onderzoekt of het een echt vuurwapen, een alarmpistool of een speelgoedwapen betreft. Een 20-jarige vrouw uit Pieterburen doet aangifte van bedreiging.

Muntendam: man voor bedreiging en belediging aangehouden De politie heeft zaterdagmiddag op de Wenakker een 27-jarige man uit Muntendam aangehouden voor bedreiging en belediging. De politie werd door buurtbewoners van de man aangesproken. De verdachte zou diverse buren in woord en gebaar hebben bedreigd. Hierop werd de 27-jarige ingerekend en ingesloten. Bij zijn aanhouding beledigde hij ook de politieagenten door ze uit te schelden. Hij zal worden gehoord. Meerdere slachtoffers doen aangifte van bedreiging. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: Pekelder aangehouden na belediging
De politie heeft zaterdagavond in het Borgerswoldpark een 31-jarige man uit Nieuwe Pekela aangehouden voor belediging. De politie werd naar het park gestuurd, omdat er een vechtpartij tussen vier mannen had plaatsgevonden. De politieagenten bemiddelde tussen de betrokkenen van de vechtpartij. Een van de vechtersbazen, de 31-jarige Pekelder, beledigde hierbij de agenten. Hij herhaalde zijn bewoordingen enkele keren, waarna hij werd aangehouden. Op het politiebureau werd de man gehoord. Hij mocht het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Musselkanaal: bromfietser onder invloed
In de Kruisstraat heeft de politie zaterdagnacht een 16-jarige jongen uit Ter Apelkanaal aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten sommeerden de jongen te stoppen. De bromfietser bracht zijn bus bij de politiebus tot stilstand. Op het moment dat een van de agenten uitstapte en om de bus naar de bromfietser liep, reed de jongen weg. De agent kon de verdachte nog net beetpakken, maar probeerde de bromfietser te ontkomen door de snelheid te verhogen. Na enige meters sloeg de motor van zijn bromfiets af. De agent raakte gewond aan een van zijn benen. Ook raakte zijn overhemd beschadigd. De jongen bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat hij 1,1 promille alcohol in zijn bloed had. De bromfietser mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Appingedam: politie scheidt groepen vechtersbazen
De politie heeft zaterdagnacht in de omgeving van een discotheek aan de Wijkstraat diverse vechtende groepen jongeren uit elkaar gehaald. Voor de discotheek vond tussen tientallen jongeren een opstootje plaats. Met meerdere noodhulpvoertuigen, een politiehondgeleider met hond en de uitsmijters van de discotheek kon verdere confrontatie en escalatie worden voorkomen. Bij het optreden werd door de politie diverse klappen uitgedeeld. Bij het incident werden geen personen aangehouden.

Groningen/Harkstede/Boerakker/Uithuizen: snelheidscontroles De politie heeft zaterdag op vier locaties snelheidscontroles gehouden. Op de Bakkerom in Boerakker werd zaterdagochtend de snelheid gemeten. Bij de controle werd van 391 voertuigen de snelheid gemeten. Negentien bestuurders reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 103 km/uur, waar een snelheidslimiet van 80 km/uur geldt. Dezelfde ochtend werd ook op de Provincialeweg N363 bij Uithuizen gecontroleerd. Van de in totaal 295 geregistreerde voertuigen reden 120 bestuurders te hard. Hier was 89 km/uur de hoogste snelheid bij een maximumsnelheid van 50 km/uur. Op de Rijksweg in Groningen werd zaterdagmiddag gecontroleerd. Van de 2110 passerende voertuigen reden 110 bestuurders te hard. De snelste rijder op de Rijksweg reed 95 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan. Ten slotte vond zaterdagavond op de Hoofdweg, de N986, in Harkstede een controle plaats. Hier werden 81 bestuurders bekeurd. De hoogst gemeten snelheid op de Hoofdweg bedroeg 111 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan.