Politie Friesland

Politieberichten 14/8 (13.00 uur) t/m 15/8 (13.00 uur)

Fryslân 15-08-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Harich: illegale houseparty
Zaterdagnacht omstreeks 02.15 uur ontdekte de politie een illegale houseparty in het bosperceel De Bels aan de Houtdyk. Zon 60 bezoekers betaalden 5 euro om midden in het bos te kunnen dansen op luide housemuziek. In opdracht van de politie is de muziek gestopt n de zaal opgeruimd. Of er schade is ontstaan is nog niet bekend. De organisator was een 20-jarige man uit Balk. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 11.30 uur fietste een 84-jarige fietser uit Drachten over het fietspad van de Noorderdwarsvaart. Een 60-jarige automobilist uit Drachten reed over de Noorderhogeweg, De 84-jarige keek over zijn schouders naar links en opeens ging hij naar rechts. Een aanrijding was niet meet te voorkomen. De fietser kwam ten van en werd per ambulance met een heupfractuur overgebracht naar Nij Smellinghe.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 15.40 uur werd in een supermarkt aan de Prins Hendrikstraat een 31-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een sandwich weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 34-jarige inwoner van Leeuwarden.

Rijden onder invloed
Verzamelmutatie (datum, tijd, plaats personalia, promillage en bijzonderheden)
Zaterdag, 17.10 uur, Menaldum, Moolnersrak, 65-jarige automobilist uit Menaldum, 915 ug/l, rijbewijs ingevorderd.
Zondag, 00.20 uur, Baaiduinen, Hoofdweg, 47-jarige bromfietser van Midsland, 255 ug/l
Zondag 00.20 uur, Leeuwarden, Hollanderdijk, 47-jarige automobilist uit Stadskanaal, 415 ug/l, rijverbod 3 uur.
Zondag 01.00 uur, Klooster Lidlum, Lidlumerwei, 49-jarige automobilist uit Tzummarum, 205 ug/l, rijverbod 1 uur
Zondag 01.25 uur, Rijs, Leise Leane, 39-jaruge automobilist uit Balk, 590 ug/l, rijverbod 6 uur, rijbewijs ingevorderd.
Zondag 01.20 uur, Wanswert, De Buorren, 29-jarige automobilist uit Hallum, 645 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd. Zondag, 02.10 uur, Formerum, Hoofdweg, 30-jarige automobilist uit Hee, 450 ug/l, rijverbod 4 uur
Zondag 03.25 uur, Doniaga, Rijskweg A6, 23-jarige automobilist uit Luttelgeest, 345 ug/l, rijverbod 2 uur.
Zondag 03.25 uur, Midsland, Heereweg, 38-jarige automobilist uit Terschelling-West, 455 ug/l, rijverbod 4 uur
Zondag 04.20 uur, Franeker, Burgemeester Juckmastraat, 24-jarige automobilist uit Herbaijum, 235 ug/l, rijverbod 2 uur
Zondag, 05.10 uur, Leeuwarden, Noordersingel, 23-jarige automobilist, 350 ug/l, rijverbod 2 uur.
Zondag, 06,24 uur, 29-jarige automobilist uit Lelystad, 445 ug/l, rijverbod 4 uur.

Grou: belediging ambtenaar
Zaterdag omstreeks 17.35 uur werd een 18-jarige inwoner van Grou bekeurd voor te snel varen in een water langs de Rechte Grou. Om 17.50 uur voer hij weer langs en voer weer te snel. Hierbij beledigde hij de beide politiemensen. Op de Rechte Grou werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Krijgt twee bekeuringen voor te snel varen en belediging politiemabtenaar.

Lemmer: gebruiken drugs
Zaterdag omstreeks 18.50 uur werd op het Fedde Schurereplein een drietal mannen aangetroffen. Zij zaten met zijn drieën dicht en voorover gebogen bij elkaar. Een van de drie was aan het snuiven. De drie, een 47-jarige inwoner van Lemmer, een 23-jarige inwoner van Rutten en een 23-jarige inwoner van Emmeloord zijn aangehouden en de witte poeder is in beslag genomen en zal onderzocht worden.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 19.30 uur werd in een supermarkt aan het Hoeksterpad een 48-jarige inwoner van Leeuwarden voor winkeldiefstal aangehouden. Hij had een fles port weggenomen. Aangifte werd gedaan door een37-jarige inwoner van Leeuwarden.

Sneek: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 17.20 uur reed een 60-jarige automobilist uit Scharnegoutum over de Schoenmakersstraat en reed vervolgens de kruising op met de Zadelmakersstraat. Toen hij midden op het kruisingvlak was, werd hij van links aangereden door een 19-jarige automobiliste uit Sneek. De 60-jarige verleende geen voorrang aan de 19-jarige. De 19-jarige en een inzittende bij haar, een 18-jarige inwoonster van Sneek, zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek met onbekend letsel..

Leeuwarden: dievegge aangehouden
Zaterdag omstreeks 22.00 uur werd op de Weaze een vrouw in een auto gesleurd door een man. Het bleek, dat de vrouw, een 26-jarige inwoonster van Leeuwarden samen met nog een andere vrouw bij een telefoonwinkel in de buurt van de Weaze en Blokhuissteeg een gsm had gestolen van een 27-jarige inwoner van Amsterdam Zuidoost. Na de diefstal zouden de beide dames snel weggerend zijn en op de Weaze trof de 27-jarige de 26-jarige aan. Zij had de gsm niet meer bij zich, maar aan de anderen vrouw meegegeven. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het bureau en de 27-jarige komt nog aangifte doen.

Leeuwarden: diefstal auto
Zaterdag omstreeks 22.05 uur had een 19-jarige automobilist uit Marssum zijn auto even geparkeerd voor een woning aan de
Koeriersstersespel. In de buurt van de auto stond een groep van ongeveer 10 personen. De 19-jarige stapt en laat zijn voertuig achter met draaiende motor. Hij loopt weg en kort hierop hoort hij het portier van zijn auto dichtslaan. Betreft een Audi A3 kleur rood en voorzien van het kenteken TZ-HG-81. Om 01.30 uur wordt de auto beschadigd aangetroffen op de Vredeman de Vriesstraat. Ook alle velgen waren beschadigd. Auto overgebracht naar het bureau. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Ureterp: aanrijding met letsel en rijden onder invloed
Zondag omstreeks 00.10 uur reed een 36-jarige automobilist uit Franeker over het Selmien East en reed in de richting Drachten. In een bocht in de weg reed hij rechtdoor, kwam in de linkerberm en botste tegen een boom. De 36-jarige droeg geen gordel en hij had gedronken. Per ambulance is hij overgebracht naar Nij Smellinghe. In het ziekenhuis is bloed van hem afgenomen. Letsel onbekend.

Leeuwarden: steekpartij
Zondag omstreeks 01.30 uur werd melding gemaakt van een steekpartij op de Koerierstersespel. Bij een tuin aan de Pilotenespel werd door omstanders een van de daders van de steekpartij aangewezen. Bleek een 36-jarige inwoner van Leeuwarden te zijn. Hij werd aangehouden. Hij bleek ook gestoken te zijn. De andere verdachte was een
strafrechterlijke minderjarige inwoner van Leeuwarden te zijn. Deze zou ook gestoken hebben. De jongen had ook snijwonden aan zijn hand. Beide personen zijn per ambulance voor behandeling overgebracht naar MCL Zuid. Na behandeling werden de personen ingesloten in het bureau voor verder onderzoek. Oorzaak van de vechtpartij is nog onduidelijk. Na een eerste onderzoek bleek dat de 36-jarige de dader was en de strafrechtelijk minderjarige werd later in vrijheid gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.

Surhuisterveen: openlijke geweldpleging
Zondag omstreeks 02.20 uur werd melding gemaakt van een opstootje in een bedrijf aan de Groningerstraatweg. Men zat eerst op het buitenterras en toen men naar binnen ging, begon een van de mannen die buiten hadden gezeten ruzie te maken met een aantal personen die binnen zaten. Dit gebeurde zonder enige aanleiding. De eigenaar van de zaak kreeg klappen en enkele andere kregen ook klappen. Drie mannen hadden geslagen en werden naar buiten gewerkt. Ook interieur moest het ontgelden en een buitenlamp werd tevens vernield. Toen de politie weer weg wilde rijden, kwamen de drie mannen aangelopen. Zij werden herkend door de aangevers en werden onmiddellijk aangehouden. Bleken een 31-jarige, een 23-jarige en een 29-jarige, allen uit Opende. Aangifte werd gedaan door een 20-jarige inwoner van Surhuisterveen. Onderzoek zal worden ingesteld.

Sneek: niet voldoen bevel of vordering
Zondag omstreeks 03.05 uur werd een 38-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor het niet voldoen van een bevel of vordering om zich te verwijderen. Dit gebeurde op de Kleine Kerkstraat. De politie was in gesprek met een portier en een persoon die door het lint zou gaan. Toen de persoon, de 38-jarige, een portier wilde aanpakken, werd hij gesommeerd zich te verwijderen en duwde een politieman opzij. Hierop werd hij aangehouden. Bij zijn aanhouding verzette de verdachte zich.

Anjum: mishandeling
Zondag omstreeks 03.30 uur hadden een groep meiden een feestje georganiseerd, Zij hadden een mannelijke stripper ingehuurd. De act werd volgens de dames niet geheel uitgevoerd en wilde het geld terug. De stripper werd hierop boos en is naar zijn auto gelopen en haalt vervolgens een zelfgemaakte knuppel uit de auto. Hij slaat hierna een 21-jarige inwoonster van Anjum en schopt ook nog de vrouw. De dader, een 34-jarige inwoner van Groningen, stapt weer in zijn auto en rijdt weg, maar komt even later weer terug en rijdt recht op de groep in. Iedereen moest opzij springen en hierna verdwijnt hij. Om 04.00 uur wordt de verdachte met zijn auto in Dokkum aangetroffen. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau. De knuppel en de auto werden in beslag genomen. Een onderzoek zal worden ingesteld. Aangevers zijn: een 18-jarige inwoner van Anjum, een 19-jarige inwoner van Anjum en een 21-jarige inwoonster van Anjum.

Drachten: fietsendief aangehouden
Zondag omstreeks 05.40 uur werd door de Stichting Stadswacht Smallingerland op de kerkstraat een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Hij sjouwde met een fiets en had het sleuteltje vergeten. Zeer ondoorzichtig verhaal. Overgebracht naar bureau voor verhoor.

Langezwaag: dodelijke aanrijding
Zondag omstreeks 02.55 uur vond een dodelijke aanrijding plaats op de Hegedyk. Een 55-jarige automobilist uit Langezwaag stopte bij zijn woning. Hij stopte, gezien zijn rijrichting aan de linkerzijde van de weg. Een vrouw, een 19-jarige inwoonster, gewoond hebbende in Langezwaag stapte op de rijbaan uit de auto. Uit de richting Gorredijk naderde een personenauto en heeft de vrouw waarschijnlijk op de rijbaan aangereden. Het slachtoffer stond onder een straatlantaarn. Door de aanrijding was de 19-jarige op slag dood. De auto die de aanrijding veroorzaakte werd bestuurd door een 21-jarige automobilist uit Jubbega. Bij hem in zat een 21-jarige inwoner uit Lippenhuizen. Deze twee zijn per ambulance overgebracht naar Nij Smellinghe voor behandeling van hun verwondingen. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Twijzel: vervolgmutatie
Naar aanleiding van de mutatie gedaan in dagrapport van de politieberichten 13/8 (13.00 uur) t/m 14/8 (13.00 uur) kan vermeld worden, dat de eerste verhoren geweest zijn. De opzet van doodslag of moord is niet vast komen staan. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld en het onderzoek zal worden voort gezet. Mogelijk blijft mishandeling over.