NOVIB

Parlementaire delegatie bezoekt vluchtelingenkamp

Parlementaire delegatie bezoekt vluchtelingenkamp Gatumba

De kamerleden Dittrich (D66), Ferrier(CDA) en Koenders (PvdA) hebben op de eerste dag van hun reis naar het Grote Merengebied in Afrika een bezoek gebracht aan het vluchtelingenkamp Gatumba. In dit kamp vond afgelopen vrijdag een misdrijf tegen de menselijkheid plaats, toen Banyamulengevluchtelingen in hun slaap werden overvallen en vermoord. Het aantal doden is volgens de huidige telling 156 en het aantal gewonden 134.

De eerste indruk was schokkend. In een barak lagen de verbrandde lichamen van de slachtoffers in lijkzakken. De kogelhulzen lagen in grote aantallen op het terrein tussen de smeulende resten van de barakken.
Volgens getuigen ter plekke was deze aanval zorgvuldig voorbereid. De delegatie zal aandringen op een onafhankelijk onderzoek, liefst in internationaal verband.

De kamerleden bezoeken Burundi, Rwanda en Democratische Republiek Congo van 14 tot en met 22 augustus. De delegatie staat onder leiding van professor mr. Cees Flinterman, hoogleraar Rechten van de Mens aan de Universiteit van Utrecht.
De reis is georganiseerd door Cordaid, Icco, Novib en Pax Cristi.

23