Politie Friesland

Politieberichten 15/8 (13.00 uur) t/m 16/8 (07.00 uur)

Fryslân 16-08-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Drachten: zakkenrollerij
Zaterdag omstreeks 16.30 uur werd in een schoenenzaak aan de Noorderbuurt de portemonnee van een 17-jarige inwoonster van Drachten gerold. De portemonnee zat in een tas.

Lemmer: bedreiger aangehouden
Zondag omstreeks 13.330 werd geklaagd, dat een man die verward was voorbijgangers lastig viel. Uiteindelijk is de man, een 19-jarige inwoner van Lemmer, op de Pluut aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Tijdens zijn insluiting begon de verdachte een politieman te bedreigen. Ook had de verdachte een 48-jarige inwoner van Lemmer bedreigd. De verdachte is in verzekering gesteld.

Appelscha: rijden zonder rijbewijs
Zondag omstreeks 17.00 uur werd op de Provioncialeweg N381 een 24-jarige automobilist uit Zwolle gecontroleerd. De bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Leeuwarden: drie fietsendieven aangehouden
Zondag omstreeks 17.50 uur werd medegedeeld, dat een drietal personen fietsen aan het stelen waren en deze fietsen vervolgens in een berging plaatsten in een flat aan de Eikenstraat. Ter plaatse drie personen aangetroffen, die aan het signalement voldeden. Toen de bewuste berging werd opengedaan, bleken er een zestal fietsen te staan. Van enkele fietsen waren de sloten al verwijderd. De fietsen zijn overgebracht naar het bureau, alsmede de drie verdachten, een 34-jarige man en een 21-jarige man, beiden uit Leeuwarden en een 20-jarige inwoner uit Burgum. De drie zijn onmiddellijk in verzekering gesteld.

Leeuwarden: belediging
Tijdens de aanhouding van de drie fietsendieven moest een 23-jarige inwoner van Akkrum zo nodig een politieman beledigen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Appelscha: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 16.35 uur reed een 74-jarige automobilist uit Noordlaren over de Oude Willem in de richting van Appelscha. Een 33-jarige automobilist uit Haule reed over de N381 in de richting van Emmen. Op de kruising van deze wegen wilde de 74-jarige recht oversteken. Vlak voor de kruising zag de 33-jarige dat de 74-jarige de kruisding opreed en hij kon een aanrijding niet meer voorkomen. Een 32-jarige inwoner van Haule en een 72-jarige inwoonster van Roden, beide inzittenden van de 74-jarige zijn per ambulance overgebracht naar Martinie Ziekenhuis in Groningen.

Allingawier: mishandeling en bedreiging
Zondag omstreeks 14.30 uur had een 54-jarige inwoonster van Allingawier de brug in de Kanaalweg geopend en weer dicht gedaan. Voor de brug stond een bromfietser. Toen alle verkeer weer was doorgereden. Stapte de bromfietser van zijn bromfiets en stapte het
brugwachtstershuisje binnen. Hij pakte de vrouw bij de keel en drukte haar in een hoek. Toen de man het brugwachtstershuisje weer verliet bedreigde hij ook haar. Signalement: blanke man, leeftijd tussen 40 en 50 jaar, lengte ongeveer 1.65m fors postuur. Hij droeg een blauwe spijkerbroek met een lichtblauw T-shirt. Hij sprak met een westelijk accent.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Zondag omstreeks 04.10 uur probeerde een 19-jarige automobilist uit Leeuwarden op de Olderhoofsterkerkhof vlug de auto in een parkeervak te zetten. Dit werd door de politie gezien. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Veenwouden: poging diefstal van personenauto en diefstal personenauto Zondag omstreeks 18.50 uur werd melding gedaan, dat op het parkeerterrein op de Stationsweg iemand een auto probeerde open te breken. De man werd overlopen en vluchtte richting centrum Van Veenwouden. Even later werd gemeld, dat een auto was gestolen vanaf de Falkenastraat. Het betrof een VW Golf. Deze auto werd teruggevonden op de Wal te Veenwoudsterwal. Auto was beschadigd. Getuigen deelden mee, dat de persoon was weggevlucht langs de spoorlijn richting Hurdegaryp. Een boer op een fiets fietste langs de spoorlijn richting Hurdegaryp en op een gegeven moment stopte een aankomende trein en de boer stapte af. Ter plaatse werd een manspersoon aangehouden, bleek een 30-jaerige inwoner van Driesum te zijn. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De eigenaar van de VW Golf, een 48-jarige inwoner van Veenwouden deed aangifte. De eigenaresse, een 44-jarige inwoonster van Noardburgum, van de auto, waar gepoogd was in te breken op het parkeerterrein deed ook aangifte. Van deze auto is met een ijzeren staaf een zijraam ingeslagen. Toen de verdachte werd aangesproken over zijn gedrag,. Bedreigde hij een 46-jarige inwoner van Veenwouden. Nadat de verdachte de auto gestolen had vanaf de Falkenastraat reed de verdachte met zeer hoge snelheid op de ventweg van de Rondweg en een 44-jarige inwoner van Veenwouden moest springen voor zijn leven. Ook hij deed aangifte. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Hindeloopen: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 00.45 uur werd op de Oosterdijk een 27-jarige automobilist uit Amsterdam gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 305 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur.

Heerenveen: aanrijding met letsel en rijden onder invloed Maandag omstreeks 01.55 uur was een 42-jarige inwoner van Heerenveen en bestuurder van een snorfiets op de Burgemeester Falkenaweg tegen een bushokje gereden. Bij hem achterop zat een 18-jarige inwoner van Heerenveen. Beide mannen waren helemaal bebloed De bestuurder, de 42-jarige had gedronken. Beide mannen zijn eerst nog naar het ziekenhuis geweest voor behandeling van hun verwondingen en op het bureau blies de 42-jarige 415 ug/l. ook bleek hij niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat. Door de aanrijding was een raam van het bushokje vernield.

Beetgum: brandstichting
Maandag omstreeks 0200 uur hoorde een 22-jarige inwoner van Beetgum lawaai buiten. Hij ziet een tweetal jongens weegfietsen en zag een rode gloed naast de woning van zijn buren. Buiten gekomen stond de voorzijde van de auto van de buren in brand. Deze auto stond ongeveer 40 cm vanaf de gevel en om de auto stonden andere autos geparkeerd. Deze zijn onmiddellijk weggehaald en men heeft geprobeerd de brand te blussen. De brandweer heeft nog nageblust. Van de daders ontbreekt elk spoor.