Het Nederlandse Rode Kruis

16 augustus 2004
Wederopbouw na aardbeving in Turkije

De Turkse Rode Halve Maan zorgde onmiddellijk voor de opvang van mensen die dakloos werden: met ingerichte tenten en gaarkeukens. Het Rode Kruis zorgde ook voor medische zorg voor de slachtoffers. Het Nederlandse Rode Kruis besteedde 6.3 miljoen euro aan noodhulp: aan winterbestendige tenten, generatoren, bedden, matrassen, kleding en medicijnen.

Wederopbouw

Leven in een tentenkamp

Samen met de Gemeente Rotterdam financierde het Nederlandse Rode Kruis de bouw van een basisschool. Al in februari 2000 startten voorbereidingen voor de bouw van de school in het getroffen gebied, samen met de gemeente Rotterdam. Turkse, Amerikaanse en Japanse wetenschappers concludeerden dat er een kans van 60% is dat er binnen 30 jaar opnieuw een zware aardbeving zal plaatsvinden. Er is daarom bij de bouw rekening is gehouden met een eventuele aardbeving in de toekomst.

Veel slachtoffers leven met een trauma

De hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving gaat nog steeds door: revalidatie en psychologische hulpverlening. In Turkije vinden veel aardbevingen plaats. Veel overlevenden hebben het moeilijk. Ze hebben hun dierbaren en bezittingen verloren en wonen tijdelijk in een tentenkamp. Speciale teams van de Turkse Rode Halve Maan helpen met de verwerking van hun traumatische ervaringen.

Voorkomen van rampen
Het Rode Kruis is in het risicogebied actief met de voorbereiding van de bevolking op de volgende aardbeving. Het doel: zorgen dat er zo min mogelijk slachtoffers vallen. Het Rode Kruis promoot bovendien standaards voor de bouw van aardbevingsbestendige huizen.