Politie Limburg-Zuid

Verdachten nep-deal op heterdaad aangehouden

Maastricht 16-08-2004 - De politie heeft op vrijdagnamiddag 13 augustus 2004 in Maastricht, in Wijck, vier verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij poging oplichting. Daarbij gaat het om vier mannen (32 / 33 / 34 / 63 jaar) uit Stein en Vaals. De poging oplichting / nepdeal bestond eruit dat aan een Belg (uit Antwerpen) een partij sigaretten zou worden geleverd voor een bedrag van tienduizenden Euros, terwijl de uiteindelijk geleverde partij grotendeels bestond uit lege dozen. Op het moment van de levering greep de politie in en hield de verdachten aan. Zij werden overgebracht naar het politiebureau waar ze werden ingesloten. De vrachtauto met lege dozen (sommige met houtblokken) en enkele echte dozen met sigaretten, werden in beslag genomen. De vier verdachten worden maandag voorgeleid aan de officier van justitie. Een paar verdachten zijn bij de politie bekend voor eerder soortgelijk gepleegd delict.

De politie had aanwijzingen dat vandaag in de Maastrichtse wijk Wijck (Stationsstraat), een deal zou plaatsvinden waarbij een partij sigaretten zou worden geleverd voor tienduizenden Euros. De politie vertrouwde het niet en vermoedde (gezien de manier waarop de deal zou plaatsvinden) dat het wel eens om een nep-deal / poging oplichting zou gaan. De politie besloot om de deal in de gaten te houden en bij levering de partij te controleren. Bleek dat de geleverde partij voor het grootste deel bestond uit lege dozen en een heel klein deel met echte sloffen sigaretten. De politie vermoedt dat de echte sigaretten dienden om bij verificatie door de Belgische koper, aan hem tonen.

Politie waarschuwt voor nep-deals
De politie waarschuwt voor dergelijke praktijken. Daarbij worden soms Nederlanders, maar ook Belgen en Duitsers telefonisch door onbekenden benaderd waarbij hen bijvoorbeeld een partij sigaretten of een partij gsms te koop wordt aangeboden. Veelal gaat het daarbij om forse verkoopbedragen maar nog altijd goedkoper dan een dergelijke echte partij werkelijk zou hebben gekost. Op een afgesproken plaats vind dan levering plaats waarbij enkele echte producten worden getoond om de zogenaamde echtheid van de gehele partij aan te tonen.