Gemeente Wieringen

Bekendmaking

Belastingverordeningen, subsidieverordeningen en verordening voor referendum door raad vastgesteld (29 december 2003)

Burgemeester en wethouders van Wieringen maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 18 december 2003 diverse nieuwe belastingverordeningen voor het jaar 2004 heeft vastgesteld. Het betreft verordeningen op de heffing en invordering van:
* onroerende zaakbelastingen,
* afvalstoffenheffing,
* hondenbelasting,
* rioolrecht,
* leges / leges tarieventabel;
* havengeld / havengelden tarieventabel;
* liggeld / liggeldtarieven;
* brandweerrechten / brandweerrechten tarieventabel;
* lijkbezorgingsrechten / lijkbezorgingsrechten tarieventabel;
* forensenbelasting,
* toeristenbelasting en
* staangeld.

Verder heeft de raad diverse specifieke subsidieverordeningen vastgesteld. Het gaat om verordeningen voor subsidiëring van:
* speeltuinwerk,
* peuterspeelzaalwerk,
* belangenbehartiging gehandicapten,
* vormings- en ontwikkelingswerk en emancipatie,
* belangenbehartiging ouderen,
* harmonie-, fanfare en accordeongezelschappen,
* ophalen oud papier,
* culturele activiteiten en;
* startende instellingen.

Voor de Onroerende zaakbelasting (+6%), de Afvalstoffenheffing (+5%), het Rioolrecht (+10%), de Hondenbelasting (+5%) en de Toeristenbelasting (+10%) zijn de gewijzigde tarieven in overeenstemming met de besluitvorming voor de begrotingsbehandeling 2004 c.q. de voorjaarsnota 2002 of het betreffende beheerplan. De tarieven genoemd in de Verordening Liggeld, Brandweerrechten, Lijkbezorgingsrechten en Forensenbelasting zijn verhoogd met een "trendmatig" percentage van ongeveer 3% en het tarief voor Staangelden met 6%.

Met de vaststelling van de Algemene Subsidieverordening Wieringen heeft de raad in 2002 de algemene regels voor subsidieverstrekking al geactualiseerd. In de vergadering van 18 december 2003 zijn nu ook de specifieke verordeningen per categorie instelling gemoderniseerd. In de deelverordeningen worden geen bedragen meer genoemd. Jaarlijks stelt de raad voortaan bij de begroting de budgetten vast.

Op 17 januari 2002 heeft de raad de Verordening op het raadgevend correctief referendum vastgesteld. De verordening is op 18 december voornamelijk aangepast aan de recentere Wet dualisering gemeentebestuur.

De diverse belastingverordeningen treden op 29 december 2003 in werking. Voor de verschillende subsidieverordeningen is dat 18 december 2003 en voor de Verordening op het raadgevend correctief referendum 1 januari 2004. Bekendmaking heeft plaatsgevonden door opneming in het "Register van bekendmaking" op 19 december 2003, onder de nummers 177 t/m 188 (belastingverordeningen), 189 t/m 198 (subsidieverordeningen) en 199 (referendumverordening). Het register ligt voor iedereen kosteloos ter inzage in het gemeentehuis. Op verzoek en tegen betaling van de verschuldigde leges wordt een afschrift van het desbetreffende besluit beschikbaar gesteld.