Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 16 augustus 2004

Behandeld


- Laurens Jacobs


Kenmerk


- DAM-493/04

Telefoon


- 31+ (0)70-3485689


Blad


- 1/3

Fax


- 31+ (0)70-3486639


Bijlage(n)


- 1


- ltjm.jacobs@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lidKoenders over

persvrijheid in Algerije


-

Graag - bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Koenders over - persvrijheid in Algerije. Deze vragen werden ingezonden op - 8 juli 2004 met kenmerk - 2030417450.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Koenders (PvdA) over persvrijheid in Algerije

Vraag 1 -
Bent u op de hoogte van de moeilijke situatie van de Algerijnse pers, specifiek van de arrestaties van Mohamed Benchicou en Hafnaoui Ghoul, en de dreiging van de sluiting va Le Matin?

Antwoord -
Ja.

Vraag 2 -
Bent u bereid bij uw Algerijnse collega te informeren naar de situatie van genoemde journalisten en de betreffende krant, en aan te dringen op de noodzaak van persvrijheid?

Antwoord -
In dit stadium nog niet, mede omdat de zaak nog onder de rechter is. Vertegenwoordigers van EU-lidstaten in Algiers besteden echter de nodige aandacht aan beide zaken.

Vraag 3 -
Welke mogelijkheden biedt onder meer het Barcelona­proces u, om al dan niet in samenwerking met overige EU-lidstaten, deze journalisten te ondersteunen en bent u bereid daar gebruik van te maken?

Antwoord -
Tijdens de voorziene ministeriële Trojka EU-Algerije in het najaar onder Nederlands Voorzitterschap zal ook de situatie van de mensenrechten, waaronder de vrijheid van de media, aan de orde worden gesteld. Daarbij kan, indien de situatie rond de zaak tegen de journalisten daar op dat moment aanleiding toe geeft, ook aandacht worden besteed aan deze aangelegenheid.

===